Grote vraag blijft

Lagere ureumprijs deert Yara niet

18 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Prijzen van ureum staan sinds het begin van 2014 onder druk, maar daar heeft de Noorse kunstmestproducent Yara weinig hinder van ondervonden. Veel sterker was namelijk de daling van de gasprijs, de belangrijkste kostenpost, waardoor de marge gezond bleef.

Over het tweede kwartaal van 2014 behaalde Yara een omzet van 23,3 miljard Noordse kronen, 2,79 miljard euro. Een plus van 0,43 procent in vergelijking met het jaar ervoor. De winst voor belastingen komt terecht op 4,2 miljard Noorse kronen, 0,50 miljard euro, wat zelfs een plus inhoudt van 4,7 procent.

Daarmee heeft de producent de markt verslagen. Volgens Reuters hielden kenners namelijk rekening met een lagere omzet. Ook de vooruitzichten zijn niet verkeerd.

De negatieve verwachtingen volgden op de daling van de ureumprijs. Naast ammonia en nitraat een van de belangrijkste producten die Yara produceert. Hoewel de totale productie van meststoffen met 0,32 procent toenam tot 6.303 kt, daalden die van ammonia (1.774 kt), ureum (1.205 kt) en nitraat (1.465) juist met respectievelijk 2,7 procent, 4,44 procent en 3,2 procent.  

Niet alleen de productie daalde. Met uitzondering van ammonia liet ook de verkopen een daling zien. Zo werd er van ureum 10,8 procent minder verkocht, waar de verkochte volumes nitraat met 26,5 procent afnamen.

Lagere prijzen in combinatie met een iets kleiner verkocht volume houdt meestal verlies in maar dat is voor Yara niet zo. Door de flink lagere gasprijs- in de EU gedaald van 11,9 Amerikaanse dollar per MMBtu naar 9,2 MMBtu- weet het bedrijf zijn marge op peil te houden. Gas is de belangrijkste kostenpost voor de productie van diverse kunstmestsoorten. Over het derde kwartaal verwacht het bedrijf 950 miljoen kroon op gas te besparen, tegen een 700 miljoen over het vierde kwartaal.  

Ook de lagere graanprijs doet niets af aan de feestvreugde. Daarover zegt Yara dat de marges van bedrijven in orde blijven en de vraag naar meststoffen blijft. Aan de andere kant blijven de Chinezen voor overaanbod op de markt zorgen. Prijzen zijn nu echter zover gedaald dat ze het kostprijsniveau naderen, waardoor meer druk op prijzen niet verwacht wordt. Intussen worstelt de Oekraïne, een andere belangrijker aanbieder, met Rusland over gasprijzen. 

Alles bij elkaar zijn de vooruitzichten voor het derde kwartaal goed.

 

 

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Warm weer en oorlog houden gasmarkt in balans

Analyse Energie

Australische soap houdt gasprijs grillig

Opinie Han de Jong

Stijgende Europese gasprijs buitengewoon onwelkom

Analyse Energie

Gasmarkt ziet prijs in vier dagen met 25% toenemen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden