Dankzij VS en China

Prijs stikstofmeststof trekt weer aan

22 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Over juli bleven de prijzen voor kunstmest relatief stabiel, maar in augustus komt er weer ruimte voor hogere prijzen. Aan de ene kant spelen de late werkzaamheden in de VS een rol, aan de andere kant de grote verkopen door China. Het Duitse Agrar Heute zette de ontwikkelingen op een rij.

Over juli bleef de prijs van ureum en andere stikstofmeststoffen redelijk stabiel, maar over augustus zetten ze hun weg naar boven weer in. Zo wordt er in augustus en september in de belangrijkste havens voor stikstofmeststof weer meer geld gerekend. Pas in oktober laten de contractprijzen weer een daling zien.

In de Duitse haven (Ostsee) is de prijs voor ureum in augustus toegenomen. Midden augustus wordt een prijs gerekend van 310 tot 315 euro per ton. Een plus van 15 tot 20 euro in vergelijking met juli. Toch bevindt de prijs zich nog altijd 30 tot 40 euro onder de vorige piek welke in april gezien werd.

Een minder grote stijging zetten de meststoffen op basis van kali neer. Hier noemen handelaren een plus van 5 euro ten opzichte van juli wat neerkomt op een prijs van 255 euro per ton.

De prijsstijgingen kennen meerdere oorzaken. Aan de ene kant wordt de VS genoemd waar opslagen van grote handelaren door het late voorjaar vrijwel leeg zijn. Om die voorraden aan te vullen rekenen spelers op de markt er op dat de Amerikanen zich weer vroeg gaan melden. De termijnmarkt van Chicago steunt die redenatie.

Tegelijkertijd heeft China grote partijen ureum op de wereldmarkt verkocht, in hoofdzaak aan India. Over augustus en september werken de Chinezen dan ook met kleine voorraden, waardoor ze prijzen konden verhogen. Andere exporteurs hebben die zet gevolgd.

Ook uit Egypte en andere Noord-Afrikaanse landen komt weinig product op de wereldmarkt. In Egypte wordt het volume beperkt door een krapte bij aardgas. In andere landen wordt de productie geremd door politieke redenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Carl Noppen 16 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10856927/Prijs-stikstofmeststof-trekt-weer-aan-]Prijs stikstofmeststof trekt weer aan[/url]
Beste,

Is er ergens een tabel, grafiek of website waar ik de prijzen voor vloeibare meststoffen kan volgen?
Zodanig kan ik aan kopen op het beste moment.

Met vriendelijke groeten
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden