Lagere graanprijs minder effect

Goedkopere euro stuwt kaliprijs EU

12 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

De prijzen op de markt voor kunstmatige meststoffen bevinden zich op een laag niveau en daar komt niet direct verandering in, zo blijkt uit het kwartaalrapport van de Rabobank. Toch houdt de markt rekening met hogere kaliprijzen wat vooral ten goede komt aan het Duitse K+S. 

De prijzen voor ureum, fosfaat en kali bevinden zich op een relatief laag niveau en daar komt niet direct verandering in. Dit ondanks de najaarsbemesting die voor de deur staat. De Rabobank wijdt dit aan logistieke problemen, maar ook aan de onzekere markt, waardoor spelers huiverig zijn bij het aanleggen van voorraden.

In India hadden ze dat beter wel kunnen doen wat betreft ureum. Lange tijd werd er gesproken over grote voorraden in China, maar puntje bij paaltje blijken die ietwat tegen te vallen. Doordat er in India al contracten op afgesloten zijn moet India waarschijnlijk noodgedwongen de markt op om aan voldoende product te komen, wat op korte termijn de prijs iets kan verhogen. 

Anders is de situatie bij fosfaat. Daar worden prijsstijgingen, aldus de Rabobank, waarschijnlijk binnen de perken gehouden door nieuwe productiecapaciteit in Marokko. Dit in combinatie met minder vraag uit Brazilië, welke over de eerste helft van 2014 al veel product ingeslagen heeft, houdt de markt in balans.

Tegelijk verwacht de grote Nederlandse bank niet dat akkerbouwers in de VS drastisch gaan bezuinigen op kunstmest nu de graanprijzen flink gedaald zijn. Op basis van de ontwikkelingen in 2008 blijkt dat de ze amper minderen bij het gebruik van nitraat, maar eerder naar de andere meststoffen kijken om te minderen.   

Op de achtergrond sluimert echter een ander probleem. Tijdens de voorjaarsbemesting zijn de voorraden goed benut, waardoor die aangevuld moeten worden. Dat valt qua timing samen met de grote graanoogst die er aankomt. Er wordt daardoor al veel beroep gedaan op de infrastructuur, waaronder goederentreinen, wat resulteert in hogere prijzen voor het gebruik van deze middelen. Import van meststoffen is daardoor, waar het al mogelijk is, financieel niet interessant. Iets wat de vraag kan beperken.

In Europa speelt de euro de hoofdrol. Die laat een constante daling zien en opende vrijdag alweer op 1,2925 dollar. De lagere euro maakt import van meststoffen flink duurder. Iets wat positief uitpakt voor K+S. De Duitse producent van meststoffen zag de aandelen in de tweede week van september toenemen. Dit gebeurde door de verwachting dat kaliprijzen richting het einde van het jaar gaan stijgen. Te meer omdat product van K+S veel aantrekkelijker is dan de import van product buiten Europa, waardoor de verwachting heerst dat Europese producenten een groter beroep gaan doen op K+S.   

De Rabobank vult het aan met de opmerking dat de handelsboycot van de Russen voor meer voorzichtigheid kan zorgen bij de inzet van meststoffen door Europese producenten, "hoewel de Europese boeren gezien worden als de meest stabiele gebruikers van meststoffen".

euro_usd.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden