Melkveehouder is overtuigd

Populariteit mestscheiden neemt gestaag toe

18 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

De interesse om mest te gaan scheiden onder melkveehouders neemt toe, zo is duidelijk geworden op de Agro Techniek Holland (ATH) in Biddinghuiizen. Ook hygiënisatie werd daar vaak genoemd, maar wat is de precieze stand van zaken en welke innovaties kunnen er binnen afzienbare tijd verwacht worden? Ook wordt antwoord gegeven op de vraag of export wel de nooduitgang is die gezocht wordt op de mestmarkt. 

Melkveehouders hebben lang de kat uit de boom gekeken, maar lijken nu toch overstag te gaan en mest te gaan scheiden of te hygiëniseren. Een van de redenen achter de toegenomen animo voor het scheiden van mest is het gebruik van dikke fractie als boxenstrooisel. Tevens zorgt dit voor een mindere benutting van de mestopslag in de putten, iets dat belangrijk is in de periode dat er geen mest mag worden uitgereden.

Een andere reden dat de interesse in het scheiden van mest toeneemt, naast het gebruik als strooisel, zit hem in de afzet. De mest kan na scheiding makkelijker worden afgezet. Het afzetten van mest is een item waar de agrarische sector steeds meer mee te maken krijgt.

Kijkend naar de toekomst spreekt Wiebren van Stralen van de Nederlandse Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) over raffinage. Hiermee worden diverse methoden bedoeld om bepaalde mineralen uit de mest te kunnen halen. Voorbeelden zijn elektrolyse, ultrafiltrage en osmose. Er wordt al getest met deze methoden, al zijn de installaties voorlopig niet praktijkrijp. Vandaar dat deze installaties nog niet te zien waren op de ATH.

Als oplossing voor het mestprobleem op de korte termijn noemt Van Stralen exporteren, composteren, drogen en korrelen van mest. Daarmee komt ook het andere alternatief voor de bewerking van mest om de hoek kijken: hygiënisatie. In dit proces wordt de mest minimaal een uur verhit op 70 graden, om vervolgens de mest te mogen exporteren. Om dit te mogen doen is echter wel een certificaat nodig. Om aan een certificaat te komen wordt onder andere gekeken naar de installatie en de locatie. Diverse bedrijven zijn bezig met het verder ontwikkelen van de installaties.

Toch is het maar de vraag of andere landen belang hebben bij de mest uit Nederland. Dirk-Jan Schoonman van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) stelt dat de hoeveelheid mest die via export weggaat sterk wisselt door verschillende oorzaken. Zo heeft Duitsland bijvoorbeeld hogere eisen gesteld aan het importeren van mest, aangezien in Duitsland mest ook steeds meer een probleem wordt.

Een goed alternatief volgens Schoonman is de mestverwerkingsfabriek, waarin de mest onder andere wordt verwerkt tot korrelproducten. Daarnaast raadt hij veehouders aan om gebruik te maken van de regeling dat 25 procent van het overschot binnen 20 kilometer mag worden afgezet door middel van boer-tot-boer transport.

Schoonman geeft melkveehouders tevens het advies zich verder te verdiepen in het verwerken van mest. Er hangt namelijk een regeling in de lucht waardoor na 2013 100 procent van de groei verwerkt moet worden, anders moet er grond voor worden aangekocht, al is hier nog discussie over. Ook stelt Schoonman dat de melkveehouder 80 kg fosfaat boven de plaatsingsruimte als norm moet zien om het bedrijf grondgebonden te houden. Als een melkveehouder daar boven komt raadt hij aan om grond bij te kopen.

Dit seizoen is het gevaar van volle mestputten, daar waar nog plaatsingsruimte over was, even geweken dankzij een verlenging van het uitrijdseizoen. Van Stralen zegt dat de twee extra uitrijweken goed hebben uitgepakt. "Het werd hierdoor voor boeren en loonwerkers net iets makkelijker om de mest uit te rijden aangezien het weer de eerste weken van september landbewerking toe liet."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden