Start onderhandeling met China

Kalireus Potash rekent op hogere kaliprijzen

26 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Op het gebied van kunstmest zorgde kali deze week voor de verhalen. Zo maakten de grote jongens min of meer bekend wat de plannen zijn voor volgend jaar qua productie, maar is ook het aftellen voor de onderhandelingen met prijszetter China begonnen. Ook Yara bracht de tongen in beweging.

Meer dan een jaar geleden ging er een bom af op de markt voor kali toen Belaruskali en Uralkali bekend maakten de samenwerking op te breken. Samen met Canpotex hadden ze min of meer een duopolie op de kali-markt. In sneltreinvaart gingen prijzen vervolgens onderuit. Het resulteerde in een prijsdaling van ongeveer honderd dollar per ton. Nu wordt er door de grote spelers weer voorzichtig gesproken van herstel. 

Uralkali maakt bekend na productieverhogingen over 2013 en 2014 in 2015 de productie stabiel te houden. Hoe prijzen zich gaan ontwikkelen hangt vooral af van de gesprekken met China over de eerste helft van 2015. Die gesprekken gaan in oktober van start. 

Aan de andere kant van het water in Canada was er goed nieuws voor Potash Corp, de grootste meststoffenproducent ter wereld. Met bezorgde blikken werd daar naar de Jansenmijn van BHP gekeken. Die gaat zorgen voor een flinke productietoename van kali en kan daardoor prijzen nog verder onder druk zetten. Deze week werd bekend dat de mijn in elk geval de komende drie jaar nog niet voor extra kali gaat zorgen en dat het zelfs mogelijk is dat de mijn pas in 2020 in productie komt. Volgens de originele plannen zou de mijn in 2015 in productie komen. 

Potash Corp liet in reactie hierop weten dat er buiten Canpotex- samenwerking tussen Potash Corp, Mosaic en Agriver- geen extra aanbod van betekenis op de markt komt. Potash maakte bekend de productie van 2014 op 2015 te verhogen van 9,2 naar 11 miljoen ton. Iets wat aangeeft dat het bedrijf verwacht het ergste achter de rug te hebben bij de prijsvorming van meststoffen op kalibasis.

Ander groot nieuws kwam er uit de hoek van Yara en CF Industries. Het Noorse en Amerikaanse bedrijf overwegen om samen te gaan "een samenwerking van gelijkgestemden". De gesprekken bevinden zich echter nog in een oriënterende fase. Mocht de samenvoeging doorgaan dan levert het Yara toegang op tot de Amerikaanse markt en zich op goedkoper gas. CF Industries profiteert vooral van de wereldwijde aanwezigheid van Yara. Gezamenlijk kunnen CF en Yara drie keer de inkomsten binnenhalen die Potash nu weet te behalen. 

Hieruit blijkt dat de consolidatie op de meststoffenmarkt gewoon doorgaat. Tegelijk zijn er voorzichtige signalen die wijzen op hogere kaliprijzen.       

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden