Dunne fractie in belangstelling

CZAV signaleert grotere inzet organische mest

21 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Bij CZAV is er dit voorjaar 15 procent meer organische mest afgenomen dan vorig jaar. Eén van de redenen voor de toename is volgens de coöperatie het gunstige verloop van het voorjaar.

Ondanks dat de plaatsingsruimte van fosfaat kleiner is geworden, realiseerde CZAV een uitbreiding in de afname van organische mest. De marktuitbreiding die hierdoor is gerealiseerd is niet ten koste gegaan van de omzet kunstmeststoffen.
Zoals verwacht is de omzet rundveedrijfmest aanzienlijk vergroot als gevolg van de mestwetgeving, dit ten koste van de omzet in varkensdrijfmest. Dat is met 80 procent nog veruit de meest gebruikte mestsoort.

Omzet champost opvallend gegroeid

CZAV signaleert een groeiende belangstelling voor dunne fractie. Dit product past onder meer goed bij de teelt van wintertarwe en bij de groenbemesting. De prijs en de logistieke inpassing vormen een rem op de ontwikkeling van dit product.

De omzet van champost is dit jaar opvallend gegroeid, mede als gevolg van veranderingen in de Duitse markt. Het product Betafert uit de vergister van Suiker Unie vindt zijn meerwaarde als stabiele leverancier van organische stof in de omgeving van West Brabant.

Verder ziet CZAV de omzet van speciale meststoffen, zoals Quickstart, een enorme vlucht nemen door rijenbemesting met fosfaat. Ondanks dat deze rijenbemesting zeer goed werkt, weten akkerbouwers en adviseurs dat er met de huidige gewasopbrengsten meer fosfaat wordt afgevoerd dan er kan worden aangewend. ‘Dit gaat op de lange termijn niet goed. Een treurige constatering in het door de VN uitgeroepen jaar van de bodem’, zo besluit het persbericht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden