OCI en CF Industries in gesprek

Monsterfusie in productie kunstmest in de maak

20 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De kunstmestproducenten OCI, met haar hoofdkantoor in Amsterdam, en het CF Industries, dat is gevestigd in het Amerikaanse Deerfield, zijn in gesprek over een fusie of een strategische samenwerking. Als deze bedrijven samengaan, ontstaat een kunstmestgigant met een gezamenlijke geschatte waarde van meer dan 20 miljard euro.

Nog geen garantie op succesvol overleg

CF Industries en OCI hebben in ultrakorte verklaringen bevestigd dat zij met elkaar in gesprek zijn over een mogelijke vorm van samenwerking. De gesprekken zijn eventueel nog in een pril stadium, want er kan volgens hen 'geen enkele garantie worden gegeven dat het overleg leidt tot enige vorm van samenwerking.'

Het van oorsprong Egyptische OCI heeft kort geleden haar hoofdkantoor, waarschijnlijk om fiscale redenen, verhuisd naar Nederland. Ook CF Industries heeft naar verluidt plannen het hoofdkantoor te verhuizen naar een land met een gunstig belastingklimaat. Of Nederland hierbij ook in beeld is, is onduidelijk.

OCI nam in 2010 de kunstmesttak over van DSM Agro uit Geleen, dat later is omgedoopt tot OCI Nitrogen. Naast productielocaties in Nederland en Egypte is het bedrijf ook actief met fabrieken in de Verenigde Staten en Algerije. Goed voor een jaarproductie van 8,4 miljoen ton kunstmest en industriële chemicaliën.

CF Industries noemt zichzelf de marktleider in het produceren en verkopen van meststoffen, met name in de Verenigde Staten en Canada. Het concern heeft ook een belang van 50 procent in GrowHow UK Limited, een meststoffenbedrijf in het Verenigd Koninkrijk, en in een ammonaniakproducent in Trinidad en Tobago.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden