Melkveehouderij grondgebonden

Grondeigenaren zien fosfaatrechten niet zitten

3 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Federatie Particulier Grondbezit (FPG), de belangenbehartiger van particuliere grondeigenaren, zien fosfaatrechten in de melkveehouderij niet zitten. Volgens de grondbezitters, die veel landbouwgrond verpachten aan agrarische ondernemers, moet grondgebondenheid van de melkveebedrijven centraal staan bij het oplossen van het fosfaatprobleem.

Fosfaatrechten, die de kostprijs verhogen, dragen niet bij aan duurzame melkveehouderij'

Hierbij moet het aantal koeien en het aantal hectaren in eigendom of in gebruik voor het individuele bedrijf normstellend zijn en bepalen of er sprake is van een fosfaatoverschot of -tekort. Dit laat de FPG weten in een verklaring die donderdag is gepubliceerd. Volgens de federatie zijn fosfaatrechten niet de oplossing, omdat deze systematiek in haar ogen onmogelijk kan samengaan met voedselproductie met agrarisch natuurbeheer, weidegang, verantwoord bodembeheer en recreatie en/of waterbeheer.

Volgens FPG worden deze duurzame activiteitein nagenoeg onmogelijk. 'Fosfaatrechten, die ook nog kostprijsverhogend zijn, dragen niet bij aan een duurzame melkveehouderij', concluderen de grondeigenaren. Zij zijn van mening dat koppeling met grond- en gebruiksrechten een duurzame ontwikkeling versterken. 'Dit is bovendien goed vast te leggen,  goed controleerbaar en handhaafbaar', aldus de FPG.

Bij een eventuele invoering van een systeem van fosfaatrechten vindt de federatie dat grondgebonden bedrijven niet mogen worden gekort. 'Het lijkt erop dat deze bedrijven de nog niet gebruikte mestplaatsingsruimte niet meer mogen benutten zonder fosfaatrechten te verwerven. In feite worden zij min of meer afgestraft’, stelt de federatie. Daarom pleit de FPG er voor om grondgebonden melkveehouderijbedrijven te ontzien.

De Federatie Particulier Grondbezit is de belangenbehartiger van particuliere grondeigenaren. De leden beheren volgens de organisatie in totaal ongeveer 200.000 hectare landbouwgronden, landgoederen, bos- en natuurterreinen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Durk 3 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/10865561/Grondeigenaren-zien-fosfaatrechten-niet-zitten]Grondeigenaren zien fosfaatrechten niet zitten[/url]
De basis voor de toekomstige duurzame melkveehouderij moet zijn grondgebondenheid.
Er zijn inmiddels niet-grondgebonden fosfaatreferenties per hectare uitgedeeld, die niet-grondgebonden fosfaatreferenties de komende 10 jaar inperken tot een niet-vermijdbaar fosfaatverlies per hectare, ergens tussen 20 en 50 kg per hectare.
zakken vullers 3 September 2015
zij willen gewoon hun grondbezit meer waard maken door produktie aan grond te koppelen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden