Stikstof en kalizouten

Vergiste rundveemest levert verkoopbaar eindproduct

2 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het bedrijf Royal HaskoningDHV heeft in samenwerking met FrieslandCampina en Dairy Campus een nieuwe techniek ontwikkeld en beproefd om mineralen uit vergiste rundveemest te halen. Wat overblijft zijn marktconforme, verkoopbare, nutriënten.

Samen met een bedrijf uit Zuid-Afrika heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV de CODE-techniek ontwikkeld voor de verwerking van rundveemest. Dat staat voor Centrale Opwerking Duurzame Eindproducten. Met de techniek wordt uitgegiste rundveemest verwerkt.

De techniek haalt stikstof en kalizouten uit vergiste rundveemest

Met behulp van de CODE-techniek wordt de mest omgezet in groen gas, mestkorrels en stikstof- en kalizouten in een pure en droge vorm. Omdat deze stoffen zuiver genoeg zijn hebben ze een marktconforme kwaliteit en kan het worden verkocht. Dat zorgt voor extra inkomsten. Ten opzichte van conventionele technieken liggen de opbrengsten zo hoger.

 

Het bedrijf heeft de techniek samen met FrieslandCampina en Dairy Campus op schaal getest in een pilot. Daarvoor is financiering vrijgemaakt vanuit de Provincie Friesland, Samenwerkingsverband Noord-Nederland en Koers Noord.

Uit de pilot blijkt dat de zouten met voldoende zuiverheid kunnen worden gemaakt en dat ook kalirijke humuszuren kunnen worden teruggewonnen. Naast het aantonen van de effectiviteit moet de proef ook kennis geven over verdere ontwikkeling en opschaling van de CODE-techniek. Royal HaskoningDHV en FrieslandCampina zijn momenteel in gesprek met derden om een demonstratiefabriek te realiseren om de techniek op grotere schaal toe te passen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden