Boerenbusiness Mestmarkt

Mestmarkt dreigt grond bij akkerbouw mis te lopen

31 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

De situatie op de Nederlandse mestmarkt kent een mengeling aan gevoelens. Er kan door een aantal loonwerkers en intermediairs op beperkte schaal mest worden uitgereden, maar het gros staat stil vanwege nog steeds te natte weersomstandigheden.

De hoop was gevestigd op het volop mest kunnen uitrijden vanaf half maart, maar die periode heeft te kort geduurd. Verwacht wordt dat deze situatie gevolgen heeft voor de totale hoeveelheid mest die dit voorjaar kan worden uitgereden. Akkerbouwers op de klei maken sneller de keuze voor het toedienen van kunstmest en laten dierlijke mest voor wat het is. Althans, de werkzaamheden worden er niet om uitgesteld. Dit in tegenstelling tot hun collega’s die boeren op veenkoloniale gronden.

Nodgedwongen nog steeds mest gelost in silo’s

Door het minimale uitrijden, wordt er noodgedwongen nog steeds mest gelost in silo’s. Voor de ene intermediair is dit een oplossing, terwijl een ander er niet over peinst. Het kost immers naar verwachting al moeite genoeg om de silo’s dit voorjaar leeg te krijgen.

De mogelijkheden voor de afname van Nederlandse mest door Duitse akkerbouwers is deze week fors gekrompen. Zo is de grens met de Duitse deelstaat Nedersaksen dicht voor mest, omdat mest daar wordt gezien als een afvalstof. De dieperliggende reden ligt verscholen in het feit dat 70 procent van de geïmporteerde mest uit Nederland komt. Die dominantie was een belemmering voor de afzet van mest die in Nedersaksen zelf wordt geproduceerd.

Of dit statement door andere Duitse deelstaten wordt gevolgd, is onduidelijk. Per saldo is het onderbuikgevoel onder intermediairs groot. De ophaalbijdragen van vleesvarkensdrijfmest zijn deze week licht gedaald, maar staan nog steeds op een hoog prijsniveau.

Wilt u de mestnoteringen wekelijks per mail ontvangen? Meld u dan hier aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden