VVO's voor de langere termijn

Mestafzet hoeft niet meer dan 10 tot 15 euro te kosten

19 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 11 reacties

Varkens- en melkveehouders hoeven niet meer dan 10 tot 15 euro te betalen voor de afzet van mest. Maar dan moet wel de mestverwerking op orde zijn en ook moeten er dan VVO's (Vervangende verwerkingsovereenkomst) voor de langere termijn gesloten worden, zo claimt Kees Kroes van belangenbehartiger LTO.

Kroes, projectleider Mest en Mineralen, legt de bal nadrukkelijk bij de melkveehouder. Hij schetst in zijn weblog de contouren van de huidige markt en maakt duidelijk dat het ook voor melkveehouders voordelen heeft wanneer de varkensmest goed verwerkt kan worden. Door het hogere fosfaatgehalte leent deze zich daar nu eenmaal beter voor dan rundveemest. Die is door het lagere fosfaatgehalte juist weer in trek bij akkerbouwers. 

10

euro

per ton voordeel opleveren

'We kunnen veel bereiken als we meer fosfaatrijke (varkens)mest gaan verwerken, want die is lastiger te plaatsen dan rundveemest. In regio Oost moet bijvoorbeeld 1,5 miljoen kuub varkensmest van de markt afgehaald worden, zodat de rundveemest bij de akkerbouw geplaatst kan worden.'

Vanwege deze situatie is het volgens Kroes nodig dat varkenshouders een stimulans krijgen om mest te verwerken. Die hulp kan vanuit de hoek van melkveehouders komen middels de zogenaamde vervangende verwerkingsovereenkomsten. Wanneer ze die voor langere termijn kopen geeft dit zekerheid aan varkenshouders. 

'Dus, wat mij betreft zijn de melkveehouders aan zet en moeten zij VVO's voor 5 tot 10 jaar kopen van varkenshouders die hun mest intekenen. Als zij dit doen, levert dat win- win- situaties op. Gemiddeld zal dit, naar mijn inschatting, zowel varkenshouders als melkveehouders 10 euro per ton opleveren. Ze betalen nu tot wel 25 euro per ton, terwijl zij bij voldoende mestverwerking en verkoop van VVO's niet meer dan 10 tot 15 euro hoeven te betalen.'    

Kroes zit hierin een goede tussenstap naar een betere evenwicht op de mestmarkt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Melkboer 19 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10869311/Mestafzet-hoeft-niet-meer-dan-10-tot-15-euro-te-kosten-]Mestafzet hoeft niet meer dan 10 tot 15 euro te kosten[/url]
Goed plan, ik ben voor. 700 kilo fosfaat . Kom maar op met die VVO
Abonnee
Ronnie 19 April 2016
Iedere melkveehouder met een fosfaat overschot zou 2 euro in een gezamenlijke pot moeten doen. Mestverwerkers die 1 kilo fosfaat verwerken en over de grens afzetten zouden deze moeten krijgen. Dan word investeren in mestverwerking interessant . Dan is het mest probleem snel / sneller op gelost. Zo verdien je de 2 euro snel weer met de afzet kosten die in de loop der tijd zullen dalen.

Maar dat zal een melkvee houder wel te duur vinden. Ik ben zelf ook melkveehouder !!!
martin 19 April 2016
Zijn er melkveehouders die willen tekenen voor 2 euro per VVO voor 10 jaar?
Wij als varkenshouders moeten n.l ook tekenen voor mestlevering van 10 jaar.
Abonnee
erik 19 April 2016
je kunt te samen een gezamenlijk probleem oplossen en er allebei op vooruit gaan. Zeker de moeite van het nadenken waard
Melkboer 19 April 2016
martin schreef:
Zijn er melkveehouders die willen tekenen voor 2 euro per VVO voor 10 jaar?
Wij als varkenshouders moeten n.l ook tekenen voor mestlevering van 10 jaar.

2 euro vind ik best veel, zeker gezien de huidige mestprijs. Maar als jij de prijs hiermee kan laten zakken dan ben ik jou man
Melkveehouder Twente 19 April 2016
Als de varkensmest compleet verwerkt wordt onstaat er zelfs een vraagmarkt van akkerbouwers naar rundveemest! De huidige varkenshouderij mag van mij wel 3 -4 euro per kg verwerkte fosfaat ontvangen! Als ik hierdoor geen 19 euro hoef te betalen maar richting de 10 gaan we er per saldo op vooruit! Als de handhaving op verwerkte mest z n werk gaat doen, denk ik dat de prijs van VVO s behoorlijk gaan oplopen! Nu zijn er nog teveel VVO s op papier! Schiet de hele sector niets mee op!
Melkboer 15 Juni 2016
Ik heb al even geen analyse gezien van BB van de mestmarkt, betekent dit dat er balans is op de markt maar niemand dit wil vertellen omdat ze anders de prijs moeten laten zakken?
drent 17 Juni 2016
Vooral aan jezelf denken, hoe kan ik zo goedkoop mogelijk mest afzetten naar de akkerbouwer en hoe kan ik goedkoop mais kopen van dezelfde akkerbouwer. Prijzen zijn nu eenmaal marktconform en er is een overschot aan mest daar heeft de veeboer zelf aan meegewerkt.
Melkboer 18 Juni 2016
Niet gelijk in de stress schieten Drent. Ben gewoon benieuwd hoe de markt ervoor staat nu. Chauffeur van mestauto vertelde me dat er weinig aanbod was toen ie mest kwam halen van de week.
Drent 19 Juni 2016
Aanbod krijg ik genoeg, kan nu 9 euro toe krijgen geinjecteerd in de grond, rundveemest. Verwacht dat prijs verder oploopt want wie heeft er nu nog veel plaatsingruimte, niemand lijkt me en in silo vind ik nu nog te vroeg.
Melkboer 21 Juni 2016
Meeste mest is ook wel weg neem ik aan, anders heb je wel zitten slapen. Zie dus geen reden dat de prijzen omhoog moeten. Maar 9 euro is mooi, hoef je weer lekker niks voor te doen.
drent 22 Juni 2016
Begrijp me goed, ik heb deze situatie niet gecreeerd, dat zijn de veeboeren zelf, ik profiteer alleen van de markt net zo goed als dat veeboeren dat doen als de mais goedkoop is, dan ga ik toch ook niet zeggen heb je weer mooi goedkoop voer waar de akkerbouwer geld op toe moet leggen om er vanaf te komen. Dat heet marktwerking,Melkboer maar dat moeten jullie nog leren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden