Boerenbusiness Mestmarkt

Mooi weer betekent alle hens aan dek voor mestsector

21 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Eindelijk is daar het langverwachte weer wat werkzaamheden op het land mogelijk maakt, maar dit betekent ook rennen en vliegen voor de mestsector. Wat er aan de hand is en welke rol de akkerbouwer speelt blijkt uit een analyse van Boerenbusiness mestmarkt. 

Het was te verwachten, dat wanneer het weer omslaat het voor loonwerkers en intermediairs onbegonnen werk ging worden om iedereen te kunnen bedienen op het gewenste tijdstip. De weersverbetering van deze week pakt toch krachtiger uit dan aanvankelijk gedacht, waardoor het een situatie is van nu of nooit.

Weinig geduld met zaaien en poten

Akkerbouwers die aan de slag kunnen, hebben over het algemeen niet het geduld om nog te wachten met zaaien of poten. Dit betekent dat er sprake is van verlies van afzetruimte, waar deze zo broodnodig is voor het plaatsen van mest. Nu er volop mest uitgereden kan worden neemt de druk van volle mestsilo’s in rap tempo af. Aan het einde van de week zijn veel mestsilo’s naar verwachting leeg.

Zorgelijk blijft de situatie in de varkenshouderij, waar de afzetmogelijkheden van vleesvarkensdrijfmest op een zeer laag pitje staan. Men blijft met te volle mestputten zitten. Hoewel het uitrijden van mest nog niet ten einde is dit voorjaar, ziet het er naar uit dat niet alle vleesvarkensdrijfmest weg komt.

Intermediairs zijn hoofdzakelijk bezig bij vaste klanten en nemen doorgaans geen mest van nieuwe klanten aan. Dit is frustrerend voor veehouders, zeker als men bereid is om de ophaalbijdragen te betalen. Met het oog op het weer dat volgende week wordt verwacht is er op de Nederlandse mestmarkt sprake van veel stress. De zo gehoopte daling van de ophaalbijdragen zit er daardoor vooralsnog niet in.

Wilt u de mestnoteringen wekelijks per mail ontvangen? Meld u dan hier aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden