Boerenbusiness Mestmarkt

Gebruiksnormen verhogen, de tijd is er rijp voor

26 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

De laatste druppels mest worden deze week op de akkers uitgereden en dan is het voorbij met de voorjaarsaanwending. Gemiddeld is er sprake geweest van een lang voorjaar, dat vooral door regen zorgde voor veel creativiteit.

Op veel percelen, met name tarwe, is niet de hoeveelheid mest uitgereden die van te voren was ingeschat, waardoor extra afzet van mest in veel gevallen achterwege is gebleven. Daardoor zit er in verhouding nog veel mest bij de veehouder, waarvan het de vraag is hoe dit is op te lossen. Voorlopig gaat de akkerbouwer zich niet melden, mogelijk pas weer bij de oogst als mestruimte en weersomstandigheden dit toelaten.

Voorlopig gaat de akkerbouwer zich niet melden, mogelijk pas weer bij de oogst

De uitbreiding van de melkveestapel heeft er dit voorjaar toe geleid dat er veel aanbod van rundveedrijfmest was, wat een extra blokkade vormde voor de afzet van vleesvarkens-drijfmest. Waar de mest naar toe moet dat straks op de markt komt, veehouders zullen toch mestputruimte moeten creëren voor de komende winterperiode, is de grote vraag. Verwerking lijkt de meest voor de hand liggende oplossing, maar dat neemt de oorzaak van het probleem niet weg.

Ophoging van de gebruiksnormen is een veel efficiëntere oplossing, zonder afbreuk te doen aan het milieu. De laatste jaren zijn de opbrengsten van akkerbouwgewassen fors gestegen, waardoor de afvoer van meststoffen groter aan het worden is dan er mag worden aangevoerd. Om deze scheefgroei het hoofd te bieden, is ophoging van de gebruiksnormen dringend gewenst.

Uiteraard is verwerking van mest nodig om maatwerk te kunnen leveren bij afnemers van mest, zodat de mestruimte optimaal wordt benut. Hiervoor is een goede samenwerking nodig tussen leverancier, afnemer en intermediair. De tijd is rijp om de bakens te verzetten.

Wilt u de mestnoteringen wekelijks per mail ontvangen? Meld u dan hier aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

DCAMestmarkt
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
vanplateringen 26 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10869910/Gebruiksnormen-verhogen,-de-tijd-is-er-rijp-voor]Gebruiksnormen verhogen, de tijd is er rijp voor[/url]
Dit roep ik al 10 jaar, maar ipv omhoog gaan de normen naar beneden. Het beruchte mestbeleid wordt puur gebruikt om ons naar de kloten te helpen. En het ergste is dat wij als boeren dit ook allemaal maar weer pikken. We zouden allemaal direkt in opstand moeten komen om de normen omhoog te krijgen. Maar ja, dat lef hebben de meeste niet en dat weten de ambtenaren maar al te goed.
Abonnee
boereke 26 Mei 2016
Met een goed onderzoek van paar ton moet het te onderbouwen zijn , per boer/akkerbouwer binnen jaar 3 dubbel terug verdiendt.
Dus landbouworganisaties aktie
Abonnee
boereke 26 Mei 2016
Met een goed onderzoek van paar ton moet het te onderbouwen zijn , per boer/akkerbouwer binnen jaar 3 dubbel terug verdiendt.
Dus landbouworganisaties aktie, anders iedereen lidmaatschap opzeggen.
De Boer 28 Mei 2016
Zolang de mineralen in de grond en kuilen teruglopen word er te weinig bemest , maar de politiek wil het de agrarische sector echt niet makkelijker maken , het doel is minder boeren.......
Abonnee
Durk 28 Mei 2016
Het positieve van de KLW is dat er bemest mag worden al naar gelang de fysieke gewasopbrengsten, nog een kleine extra toevoeging als het os-gehalte in de grond omhoog gaat.
De grondgebonden bedrijven zijn daarmede super duurzaam bezig met een minimale ecologische footprint, dus dit soort bedrijven vanuit diverse bronnen extra belonen (dit dan wel ten koste van de collega's) op basis van hun prestaties op ecologische duurzaamheid.
jos verstraten 28 Mei 2016
De gebruiksnormen hebben al lang niets te maken met de opbrengst van gewassen maar alles met milieudoelen. Omdat op zand de nitraatrichtlijn niet gehaald wordt en op klei de doelen van de kaderrichtlijn water niet is het daarom onzin om te schrijven dat omdat de productie stijgt de normen omhoog moeten.
Er worden geen tonnen maar miljoenen aan onderzoek uitgegeven om een uitweg hierin te organiseren waardoor wij een goede bemesting binnen de milieukaders kunnen doen. Vooralsnog kiezen beleidsmakers voor de simpele route: normen omlaag. Aan ons de opdracht te bewijzen dat dit een doodlopende route is.
peer 29 Mei 2016
even wat cijfers gemiddelde onttrekking van een gewoon akkerbouwer is 95kg p2o5 mijn pw cijfer is gezakt van 49 in 6 jaar tijd naar 39 is er nog meer nodig cons aard bieten tarwe met onttrekking van stroo en uien of wortels
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden