Daling kali niet uitgesloten

KAS-prijs loopt blauwtje door meer aanbod dan vraag

27 Mei 2016 - Clarisse van der Woude

De prijzen voor KAS-kunstmest zijn de afgelopen drie weken behoorlijk gezakt en ook voor de komende periode is het niet de verwachting dat deze snel weer de 40 euro per 100 kilo gaan zien.

De pieken in de vraag naar kunstmest eind maart, begin april en begin mei zijn geweest. De eerste snede is gedaan en ook stikstof in tarwe zit er in veel gevallen al op. Volgens verkoopleider Joris Broekhuis van Groothandel Triferto wordt er nu nog wel wat gemaaid. ‘Maar de vraag naar kunstmest vlakt af. Er wordt nog wel veel kalkammon gevraagd en ook kali, omdat boeren willen bijmesten als er minder dierlijke mest op het land zit.’

De logistieke problemen waar leveranciers eind april nog rekening mee hielden, zijn meegevallen. Dit vanwege de enorme spreiding in mestaanwending tussen het Noorden en Zuiden. Wel liepen de aanvoertijden op. De komende tijd worden met de lagere giften per hectare de leveringen kleiner. Een deel van de boeren koopt in om de voorraad aan te vullen. Gezien de lagere prijzen is dat het overwegen waard. Wel merken leveranciers dat veehouders vanwege hun financiële positie alleen kopen wat nodig is.

Gezien de lagere prijzen is voorraden aanvullen het overwegen waard

De prijzen van KAS zijn vanaf Bevrijdingsdag naar beneden gegaan. In het veld circuleren bedragen van 18,50 tot 23 euro per 100 kg. Insiders noemen bedragen van 20,50 euro en 21 euro per 100 kilo bij bulkleveringen. Triferto heeft het over boerenprijzen van 19,95 euro per 100 kilo franco silo. Een flinke daling ten opzichte van eind april toen er nog 26,50 euro werd gevraagd. Een van de redenen voor de verlaging is dat er meer aanbod dan vraag is.

Ook vloeibare kunstmest zakt in prijs; vergeleken met begin mei is er zeker 10 procent van de prijs af, zo stelt een insider. In verhouding met KAS lag vloeibaar op een heel ander niveau. Bovendien is er veel verkocht, maar inmiddels is het gebruiksseizoen hiervan over. Kali en fosfaat zijn stabiel, alhoewel een daling bij kali niet is uitgesloten. ‘Fosfaat heeft wat last van de lage euro. Als deze sterker wordt, zakken de fosfaatprijzen wat, maar het gaat maar om kleine nuanceverschillen’, meent Broekhuis die denkt aan 2 kwartjes per 100 kilo.

Vooralsnog gaat hij er niet van uit dat de prijsniveaus op de meststoffenmarkt hard omhoog gaan. ‘Enkele jaren geleden was het een vraagmarkt, maar er is de laatste jaren heel wat capaciteit bijgebouwd en is er een aanbodsmarkt ontstaan. Daarom verwacht ik dat de kunstmestprijzen de komende jaren op een relatief laag niveau blijven; dus voorlopig geen KAS prijzen van 40 euro.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden