Vooral rundveemest de weg op

Tuinbouw neemt een extreem klein volume mest af

7 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Een mestverwerkingsplicht en een Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) maken dat het geen verrassing is dat er meer rundveemest gedurende de eerste maanden van 2016 de weg op ging. Tegelijk voerden tuinbouders een ongekend klein volume mest aan. Dit en meer blijkt uit een analyse van de mesttransporten. 

Doorgaans kan rond deze tijd van het jaar de balans opgemaakt worden wat betreft het transport van mest over de weg over de eerste helft van het jaar. Dit jaar lukt dat nog niet. De cijfers zijn pas bekend tot en met mei, maar dit geeft toch al een beetje een indruk van wat er gebeurd is. 

84

procent

minder mest naar tuinbouw

Goed is het om dan eerst nog even terug te kijken naar het tempo van mest uitrijden. Ook daar heeft het extreem wisselvallige weer zijn stempel op gedrukt. Zo werden dagen dat er heel goed kon worden uitgereden afgewisseld door zeer natte dagen. Ook het groeiseizoen kwam pas laat op gang, doordat de temperatuur in de grond relatief lang laag bleef. Het zwaartepunt ligt dan ook in mei en begin juni. Juist van die laatste maand ontbreken de cijfers nog. 

Wat direct opvalt is het extreem lage volume aan mest wat richting de tuinbouw verplaatst werd. Die laat een daling zien van net geen 84 procent. In totaal kon daar tot en met mei 141.857 ton weggezet worden of 28.371 ton per maand. Belangrijkste afnemer van mest blijft de akkerbouw. Die nam tot en met mei 6,07 miljoen ton mest af. Daarmee wordt al een voorsprong weggezet ten opzichte van de voorgaande jaren, ondanks een missende maand. Wat inhoudt dat er in de periodes dat er kon worden uitgereden ook veel gedaan is. 

De intermediair komt nog steeds op een goede tweede plaats, maar waar er in de akkerbouw een groei in de aanvoer van mest wordt neergezet, blijft die plus in deze groep beperkt. Wat er op kan wijzen dat er meer zaken direct met akkerbouwers gedaan zijn dan via een tussenpersoon, intermediair. In totaal absorbeerden de intermediaire bedrijven 3,64 miljoen ton mest. Eveneens een stijging in vergelijking met een jaar eerder, maar zonder juni kan niet gezegd worden hoe groot de procentuele groei concreet is. 

Export mist Nedersaksen niet 

Een minder grote stijging boeken de graasdierbedrijven. Waar de neerslag de werkzaamheden flink heeft weten te vertragen. Actueel wordt op diverse plaatsen begonnen aan de tweede snede. De verschillen tussen gebieden in Nederland zijn dan ook groot. Tot en met mei voerden de bedrijven 2,08 ton mest aan, maar de transporten per maand schetsen ook hier een ferme plus. Export sluit de top vier af en was goed voor 1,54 miljoen ton mest. Nedersaksen zit dicht, maar het heeft geen zichtbaar negatieve gevolgen. Ook hier tekent zich een voorsprong af. 

De plussen in de afvoer van mest zijn geen verrassing, doordat er over de hele linie meer mest geproduceerd is. Varkenshouders hebben nagenoeg geen eigen grond en melkveehouders moeten werken met een mestverwerkingplicht. Het maakt dat er meer mest de weg op moet. Het is terug te zien in de cijfers, want rundveehouders voerden meer af. Bij varkenshouders houdt de afvoer van mest ongeveer gelijke tred met het jaar ervoor. Wat ook weer opvalt, want door een gebrek aan liquide middelen is de afvoer van mest voor deze categorie lastig. 

Een concrete tussenstand kan pas gegeven worden wanneer de gegevens voor juni bekend zijn, maar zo op het eerste gezicht is er weer meer mest over de weg verplaatst. Waarbij de akkerbouw nog altijd de grootste afnemer van mest is, terwijl export wel groeide maar niet in het tempo wat nodig is om alle extra mest uit Nederland te halen.  

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

mestrundvee
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden