Nieuwe mijnen in productie

Prijs van kali heeft laagste punt nog niet gevonden

29 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het zit niet mee in de wereldwijde verkoop van kali. Vooral China speelt hier een belangrijke rol in, maar er is nog een reden waardoor prijzen in 2017 waarschijnlijk verder gaan dalen. Voorlopig is er dan ook geen reden om bang te zijn voor hogere prijzen. 

Het Canadese Potash Corp, qua capaciteit de grootste producent van kali wereldwijd, maakte duidelijk dat hogere prijzen voor kali voorlopig niet aan de orde zijn. Om het te onderstrepen wordt na een teleurstellende eerste helft van 2016 de winstprognose nog eens verlaagd. 

Remmen van productie geen succes

Ook op de markt voor kali resulteert overaanbod in lage prijzen. De kalireus probeerde dit goed te krijgen door de productie te remmen, maar zonder succes. Als klap op de vuurpijl waren Chinese kopers ook nog eens laat met het afsluiten van nieuwe contracten met spelers op de kalimarkt. Doorgaans gebeurt dit begin 2016, nu pas over de helft van het jaar.  

De Chinezen gelden als trendzetters in de prijs. Wat dit jaar opvalt is dat ze flink lagere prijzen gevraagd hebben voor kali en hierin hun zin kregen. Zo levert bijvoorbeeld Belaruskali tegen een prijs van 219 dollar per ton. Bijna een derde onder de prijs van een seizoen eerder. 

Een klein lichtpuntje voor de producent van kali zijn de krappe voorraden die weer aangevuld moeten worden. Ook kunnen de lage prijzen meer vraag naar kali in de hand werken. Zelf ziet Potash Corp dan ook ruimte voor een record aan vraag over 2017. 

Maar een record aan vraag houdt niet noodzakelijk hogere prijzen in. Vooral niet nu de mijn van K+S in Canada en de twee EuroChem projecten in Rusland de komende twee jaar in bedrijf komen. Ook werkt Mosaic nog aan een uitbreiding. Het betekent dat een markt die al geplaagd wordt door overaanbod, nog lang niet in veiling vaarwater is. Waarmee in 2017 er in feite ruimte komt voor een verdere prijsverlaging.

Het blijft een markt waar de koper de baas is en voorlopig nog geen angst bestaat voor een prijsverhoging.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Belegger 29 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10870941/Prijs-van-kali-heeft-laagste-punt-nog-niet-gevonden]Prijs van kali heeft laagste punt nog niet gevonden[/url]
De prijs van het aandeel Potash ( POT) op NYSE is ondertussen gezakt tot 15.5 dollar. Het bedrijf is zeker het dubbele waard. Diegene die het NU kopen zullen er geen spijt van krijgen. Op een gegeven moment noteren de graanprijzen weer op hoog niveau. Dan noteert Potash terug rond de 60 dollar. Die prijzen zijn gehaald in 2011 en 2008, 2 jaren met hoge graan prijzen. Een dividend rendement van 2.5% er bovenop.
Belegger 29 Juli 2016
In 8/15 bood POT nog 41 dollar voor K+S: die noteren vandaag aan 18.5 euro.
Koopje??
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden