Koolzaad & groenbemester

Niet iedereen mag langer mest uitrijden

30 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 11 reacties

Een dag ná de verlengde deadline van Cumela en NVV komt staatssecretaris Martijn van Dam eindelijk met een antwoord op de gevraagde uitrijdverlenging voor drijfmest en vloeibare zuiveringsslib. Een verlenging van het seizoen komt er, maar niet voor iedereen.

Van Dam liet eerder weten het advies van de Technische Commissie Bodem (TCB) af te wachten. Uiteindelijk legt hij dit naast zich neer en besluit anders. De TCB liet zich namelijk negatief uit over een verlenging van de uitrijdperiode. Daar is de staatssecretaris het niet mee eens.

15

september

is de nieuwe deadline voor bouwland

De TCB laat in een brief weten een verlenging van de uitrijdperiode niet noodzakelijk  echter, dat de inzaaiperiode van groenbemesters wel met twee weken verlengd kan worden. Alleen een beperkte hoeveelheid kunstmest wordt als startbemesting geadviseerd.


Van Dam oordeelt dat een startbemesting met drijfmest voor groenbemester of winterkoolzaad voor de zaadwinning ook is toegestaan. Dit is tot en met 15 september het geval. De groenbemester of koolzaad dient uiterlijk op 16 september te worden ingezaaid. De startbemesting mag met kunstmest, drijfmest of zuiveringsslib worden aangevuld.

Structurele oplossing gezocht

De TCB constateert dat het verzoek om uitstel van het uitrijdverbod jaarlijks terugkomt en adviseert daarom te zoeken naar een structurele oplossing. Van Dam laat weten te overwegen dit binnenkort op te pakken. Daarvoor wil hij aansluiting zoeken bij het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dit programma moet nog gemaakt worden en is benodigd om derogatie aan te kunnen vragen. Dit sluit aan bij de vraag van Cumela om meer flexibiliteit, waarbij de uitrijddatums afhankelijk zijn van de weersomstandigheden.

De gewenste uitrijdverlenging komt om vijf voor twaalf voor boeren, mestdistributeurs en loonwerkers. Zij hebben het besluit niet afgewacht en de afgelopen dagen maximaal mest verpompt. Door de goede weeromstandigheden zijn veel putten bij (melk)veehouders leeggereden. Voor hun komt de uitrijdverlenging te laat. Veel snijmaïs zal er voor 15 september niet van het land gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
van der wind 30 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10871317/Van-Dam:-Gedeeltelijke-uitrijdverlenging-drijfmest]Van Dam: Gedeeltelijke uitrijdverlenging drijfmest[/url]
erg jammer dat er nog steeds een datum is wanneer wel of geen mest kan worden uitgereden,los laten die datums,boeren gaan zuinig om met mest namelijk,een dag voor de deadline haalt niks uit het leed is al geschiet,typies den Haag,en dat moet ons vertegenwoordigen,ik schaam me ervoor,voor zo'n mooi landbouw land met zulke heren aan het roer,we moeten ze maar eens een poepje laten ruiken,dan weten ze misschien een keer waar ze het over hebben
Boer-Erdogan 31 Augustus 2016
Van der Wind, Gij suggereert dat je de Haagse politiek onder de stront wilt rijden ?
,Ik zal u later vervolgen; uw betalingsrechten intrekken en zonder verder proces weken laten opsluiten...'
petatje 1 September 2016
Dankzij Cumela en Nvv gaat Den Haag de bijna elk jaar knellende datum van 1 september herbezinnen. Jammer dat Ltoniet meeging in de aanvraag. Kennelijk zijn politieke afwegingen in de relatiemet de overheid belangrijker als de directe jaarlijkse problemen die de leden en niet-leden hebben met deze politieke datum. Groenbemesters worden erin geknoeid en fosfaatruimte kan vaak niet worden benut met dierlijke mest omdat men domweg de tijd niet krijgt om een perceel mooi te kunnen egaliseren of te woelen voorafgaand aan die groenbemester om zo de bodemkwaliteit te verbeteren. Lto ben je nog wel voor de boeren of voor je politieke correctheid. Marc als nieuwe voorzitter mag eerst wel eens met het gestrekte been in zijn eigen organisatie de strijd aangaan met de bureaucraten om het ledental te verbeteren en de leegloop te stoppen. Hij komt van de stugge grond dus wellicht weet hij ook van stugge vastgeroeste organisatie's iets vruchtbaars te maken waarin boeren zich weer herkennen en daarom weer aanspreekt. Ik wens Marc veel wijsheid toe voor deze klus.
schoenmakers1 1 September 2016
het blijft natuurlijk niet te begrijpen, als de overheid de hoeveelheid al wil bepalen, ook nog wil voorschrijven wanneer dit moet gebeuren.

Nemen ze ook het risico als het verkeerd gaat, je zou toch zeggen als men alles wil bepalen, men ook het risico wil nemen
Abonnee
erik 1 September 2016
Dat krijg je met die vloeibare bagger. Fatsoenlijke mest is vast( en droog) en kun je al eerder aan voeren met minder tijdsdruk. Dan ligt de druk voor het uitrijden bij de afnemer en niet bij de leverancier!
petatje 2 September 2016
Bij ons is de opbrengstprijs voor de fosfaatruimte van belang. Niet hoe die mest eruit ziet.
concludeur 3 September 2016
@petatje
incompetente invulling van je mestruimte. Zoveel mogelijk voor mest willen vangen maar niet druk maken over wat voor drek je dan krijgt.
petatje 13 September 2016
Beste concludeur, misschien heb ik er langer over nagedacht dan jij. Enkele can mijn overwegingspunten.Allereerst gebruik ik geen drek uit vergisters. Wil vloebaar spul correct verspreid met goed materiaal met GPS, computer en balgafsluiters per uitloop. Vaste mest is te onregelmatig en te duur in verspreiden en daarvan kun je de stikstof onvoldoende benutten en moet je dus meer te betalen kunstmest aanvoeren. Voor organische stof en bodemleven verbeteren zijn er naar mijn mening betere methodes. Dat begint met je ploeg verkopen en niet boven de grond, maar in de grond kijken. Daarvan zie je al binnen 5 jaar de resultaten en niet na 1 generatie, los van dalende grondbewerkingskosten.
Aar 14 September 2016
Ja petatje,
Hier zien we ook de eerste resultaten van het verkopen van de ploeg, uien niet meer te rooien de grond zo hard als beton.
petatje 14 September 2016
Aar schreef:
Ja petatje,
Hier zien we ook de eerste resultaten van het verkopen van de ploeg, uien niet meer te rooien de grond zo hard als beton.

Was dat na ploegen anders geweest?
Aar 17 September 2016
petatje schreef:
Aar schreef:
Ja petatje,
Hier zien we ook de eerste resultaten van het verkopen van de ploeg, uien niet meer te rooien de grond zo hard als beton.

Was dat na ploegen anders geweest?


Jazeker, dit perceel kon niet gerooid worden en de omliggende percelen zonder moeite
Vrij grof 23 September 2016
Ik heb dit jaar betere uien dan de geploegde of gespitte collega s om mij heen!!
En het rooide best goed zonder kluiten.
Enkele jaren volhouden is de remedie en je grond zo veel mogelijk bedekt houden
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden