Versnelling mestverwerking

Kapitaalinjectie voor fonds mestinvestering

31 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De voorstellen voor nieuwe projecten rondom mestverwerking blijven binnenkomen bij het Mestinvesteringsfonds. Tegelijk begon de bodem van de pot van 4,5 miljoen euro in zicht te komen. Reden voor een nieuwe kapitaalinjectie van 3 miljoen euro. Met het fonds willen mengvoerbedrijven mestverwerking een steun in de rug geven. 

3

miljoen 

euro extra in de pot

In vergelijking met België kan Nederland nog veel doen om de mestverwerking te verbeteren. Het helpt dat ook melkveehouders sinds de Melkveewet verplicht zijn om mest te laten verwerken, waardoor uitbreiding van de verwerking nog noodzakelijker geworden is. 

Om de sector een steun in de rug te geven hebben 25 mengvoerbedrijven de handen ineen geslagen en het Mestinvesteringsfonds opgezet. Bedrijven kunnen via dit fonds 30 procent van de financiering krijgen, middels een achtergestelde lening, en daardoor eenvoudig vreemd vermogen aantrekken. In het verlengde houdt het in dat projecten zo sneller opgestart kunnen worden dan anders mogelijk was. 

In eerste instantie telde de pot 4,5 miljoen euro, maar dit blijkt niet langer genoeg. Verspreid over 10 projecten werd al 3,2 miljoen euro, waardoor 900.000 ton mest en 2,8 miljoen kg fosfaat verwerkt kan worden, opgemaakt. Toch blijven er voorstellen voor 'nieuwe kansrijke projecten' binnenkomen. Reden voor de mengvoerbedrijven om de hand van de knip te halen en nogmaals 3 miljoen euro in het fonds te stoppen.   

2,6

miljoen 

kg fosfaat verwerking in de maak

Door de financiële injectie kunnen op korte termijn in elk geval 3 projecten gerealiseerd gaan worden die zich qua beoordeling al in de eindfase bevinden. Worden de projecten uitgevoerd dan komt er nog eens verwerking van 2,6 miljoen kg fosfaat bij. Ruud Tijssens, voorzitter van het fonds, geeft aan dat projecten steeds innovatiever worden. 'Uiteindelijk is het essentieel dat de producten maximale waarde krijgen. Daarmee worden ook de kosten voor de veehouders verlaagd.' 

Meer weten over het Mestinvesteringsfonds en de uitdagingen van mestverwerking? Boerenbusiness interviewde eerder Ruud Tijssens over dit onderwerp.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Willy 31 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10871340/Kapitaalinjectie-voor-Mestinvesteringsfonds-]Kapitaalinjectie voor Mestinvesteringsfonds[/url]
Word daarom de voerprijs kunstmatig hoog gehouden om de Intensieve van hun stront af te helpen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden