FrieslandCampina steunt

Monovergisting op het erf krijgt steuntje in de rug

4 Oktober 2016 - Herma van den Pol

Er komt een aparte stimuleringsregeling voor het vergisten van mest op boerderijschaal. Tenminste daar maakt minister Henk Kamp zich hard voor. Dit als onderdeel van hernieuwbare energiedoelstelling in 2020. Dinsdag bezocht hij in het kader daarvan een van de leden van FrieslandCampina en opende er de eerste vergister.  

In een brief aan de Tweede Kamer maakt minister Kamp bekend van plan te zijn een aparte regeling open te stellen voor monovergisters op boerderijschaal. Dit zijn vergisters waar alleen mest in gaat en waarbij geen andere producten vergist worden. Tijdens het proces wordt methaan omgezet in energie.  

200

bedrijven 

kunnen beroep doen op subsidie

Nu al kent de agrarische sector en ook andere sectoren de SDE+ subsidie. In het leven geroepen om de productie van hernieuwbare energie aan te jagen. Dit is nodig want in 2020 hoopt Nederland een percentage van 14 procent te behalen, maar daar moet nog veel voor gebeuren. 'Om het doel te kunnen bereiken moeten ook zogenaamde dure opties ingezet worden zoals waterkracht, vergassing en monomestvergisting.'

Het lastige van de laatstgenoemde productiemethodes is dat ze duurder zijn dan het maximum basisbedrag van de SDE+ subsidie, maar op termijn wordt rekening gehouden met een lagere kostprijs. Vooral monovergisting kent een hoge kostprijs, waarbij gedacht mag worden aan een prijs van 15 cent en meer per kWh. Toch zijn de ambities groot. Zo is de verwachting dat 40.000 huishoudens tegen 2020 voorzien kunnen worden van energie opgewekt met monovergisting. Een ander voordeel is dat het helpt om de productie van methaan, een sterker broeikasgas dan CO2 tegen te gaan. Anders dan bij co-vergisting neemt hiermee de hoeveelheid mest aan het einde van het proces niet toe.

150

miljoen 

euro beschikbaar 

Die ambities komen niet uit de lucht vallen, want de sector verwacht dat de kostprijs door hogere productieaantallen, financiering en een efficiëntere onderhoudsorganisatie daalt naar 12,5 cent per kWh. Wat betekent dat de sector kan concurreren met zon-PV. Om de proef op de som te nemen moet er echter wel iemand het risico durven te nemen om de aanloopkosten te maken. Tot nog toe lukte het niet om een partij te vinden die dit wilde doen, maar nu maakt minister Kamp bekend een aparte openstelling voor monovergisters op boerderijschaal mogelijk te willen maken.           

Om ongeveer 200 monomestvergisters te kunnen realiseren stelt Kamp 150 miljoen euro beschikbaar. Het levert energie op en een daling van broeikasgasemissies van de Nederlandse veestapel. Om te voorkomen dat ook grootschalige projecten een beroep doen op het geld is er de voorwaarde dat de installatie niet groter mag zijn dan 300 kW. 'Dit betekent dat nagenoeg alle melkveehouders in aanmerking komen.' Daarnaast wordt de subsidie een tender met een maximum van 12,5 cent per kWh, moet de installatie binnen twee jaar functioneren, wordt gevraagd om een bankgarantie en mag de input alleen bestaan uit dierlijke mest. 

FrieslandCampina geeft monomestvergisting nog een extra duwtje in de rug. Zo is de coöperatie één van de initiatiefnemers van de coöperatie Jumpstart. Tevens zegt de zuivelaar groene energie te willen gaan afnemen van haar leden-melkveehouders. Per ton verminderde CO2 kan een lid ook nog eens 10 euro verdienen.   

Ook vanuit de coöperaie Jumpstart komen nog een aantal aanvullende eisen. Zo worden alleen melkveehouders gefaciliteert, waarbij het niet ten koste gaat van weidegang. Tevens wordt er gekeken naar de geschiktheid van het bedrijf. Zo geldt voor bedrijven met een roostervloer een ondergrens van 150 koeien. Bij een dichte vloer kan het voor bedrijven vanaf 120 koeien interessant zijn. Voor de capaciteitsbepaling wordt uitgegaan van de stalmestproductie in de zomer. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden