Gebrek aan alternatieven

Jaar uitstel voor verbod op sleepvoetbemesting

27 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Niet vanaf 1 januari 2017 wordt de inzet van sleepvoetbemesting verboden, maar vanaf 1 januari 2018. Dit maakte staatssecretaris Martijn van Dam donderdag in een brief aan de Tweede Kamer bekend. Het argument daarvoor is een gebrek aan alternatieven.

In november 2014 werd besloten dat vanaf begin 2017 er een verbod gaat komen voor de inzet van de sleepvoet voor het uitrijden van mest op klei- en veengrond. Dit had betrekking op het uitrijden van drijfmest en zuiveringsslib op de bodem van grasland. Voor zand- en lössgrond in deze manier van uitrijden al sinds 2010 verboden. Uitgezonderd is de inzet wanneer er water aangevoerd wordt om de mest te verdunnen.  

Het verbod maakt onderdeel uit van de maatregelen om de ammoniakemissies verder te verlagen. Iets wat gebeurt in het kader van de PAS, welke er naar streeft om de weerslag op natuur te verminderen. 

Wel werd er afgesproken met het bedrijfsleven om op zoek te gaan naar een alternatief voor de sleepvoet, welke een net zo grote reductie gaat behalen als de sleepvoet. Van Dam rekent er op dat pas op zijn vroegst vanaf 1 januari 2018 een alternatieve methode ingezet kan worden. Vandaar dat er besloten is het verbod met een jaar uit te stellen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 27 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10872080/Jaar-uitstel-voor-verbod-op-sleepvoetbemesting]Jaar uitstel voor verbod op sleepvoetbemesting[/url]
Wie heeft er nog een sleepvoetbemester ?
Billie 27 Oktober 2016
Mest hoor op de grond en niet erin hele bodemleven gaat kapot .voorbeelden genoeg in Nederland welke problemen daar van komen
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden