Inside: Mestmarkt

Weinig ruimte voor verdere prijsverlaging in kunstmest

28 Oktober 2016 - Clarisse van der Woude

Het dieptepunt op de meststoffenmarkt is achter de rug, zo menen bronnen in die wereld. Na een maandenlange periode waarin prijzen op uiterst lage niveaus verkeerden, is er eind oktober sprake van een omslag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de fosfaatmarkt lijkt te stabiliseren, zijn de afgelopen 2 à 3 weken de ureumprijzen omhoog gegaan en is de verwachting voor de kalimarkt dat daar ook een verhoging zit aan te komen. Verder lijkt bij de KAS-prijzen de stemming om te slaan van stabiel naar stijgend. ‘Wij merken dat dollargerelateerde producten wat stijgen in prijs’, geeft verkoopleider Joris Broekhuis van Triferto aan. Vloeibare meststoffen als urean maar ook DAP en ureum worden duurder als de dollar sterker wordt.

Ondanks de lage prijzen bleven boeren zich de afgelopen maand afwachtend opstellen. Dat heeft deels te maken met de financiële situatie van de boer. ‘Het probleem zit met name bij veehouders. Ze willen wel kopen voor deze lage prijzen, want het scheelt ze 80 euro per ton met vorig jaar, maar er moet wel geld zijn. Daarom leggen sommige boeren hun order nu al vast voor leveren en betalen volgend jaar. Zeker als je vroeg afneemt, bijvoorbeeld in februari, kun je gunstig inkopen.’

Dollargerelateerde producten stijgen wat in prijs

Producenten zagen de afgelopen maanden hun winsten kelderen en hebben hun productie daarop bijgesteld. Bronnen voelen aan dat er onder producenten weinig ruimte is voor een verdere prijsverlaging, omdat ze klem zijn komen te zitten met de kostprijs. Fabrieken in onder meer China hebben daarom hun productie teruggeschroefd.

Voor de komende weken is het verstandig de euro-dollarkoers te volgen, adviseert Broekhuis. ‘Als de dollarkoers 10 cent verandert dan wordt kunstmest 15 euro duurder of goedkoper. Dat is nu ook gebeurd; de laatste weken steeg de Dollar-koers met 0,05 cent, dat scheelt een euro of 5 per ton.’

Van organische mest is en blijft teveel. Veehouders zijn naarstig op zoek naar plek om mest kwijt te raken. Prijzen zijn ongewijzigd. Afhankelijk van de samenstelling worden door distributeurs prijzen betaald aan akkerbouwers tussen de 8 en 12 euro per kuub.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden