Inside: Mestmarkt

Kunstmestmarkt compleet door het dolle heen

17 November 2016 - Clarisse van der Woude

De kunstmestwereld is in rep en roer. Stonden de prijzen van meststoffen maandenlang op bodemniveaus, in een tijdsbestek van drie tot vier weken is dat helemaal omgeslagen. De situatie is zelfs zo dat leveranciers en industrie tijdelijk geen bestellingen meer aannemen. Dit en meer in een schetst van de kunstmestmarkt

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijsexplosie heeft twee redenen namelijk de uitspraken van Trump en de energieprijzen in China. China produceert veel ureum. ‘De laatste jaren zijn er veel fabrieken bijgebouwd vanwege de groeiende vraag en groeiende wereldbevolking. Een deel van die fabrieken draaien op steenkool als energiebron, maar met de forse stijging van de steenkoolprijs door de uitspraken van kersverse president Trump waaruit blijkt dat hij het milieu aan zijn laars lapt, zit de kans erin dat fabrieken hun productie staken. Daarmee zal China mogelijk niet meer exporteren, maar moeten importeren. Dat verstoort de balans, die toch al dicht bij elkaar ligt, behoorlijk. Het betekent dat we van een overaanbod naar een tekort kunnen gaan’, legt Broekhuis uit.

Lage prijzen voorbij?

Of de lage prijzen definitief voorbij zijn, daar durft niemand vanuit te gaan, maar feit is dat er paniekerig wordt gereageerd. ‘Doordat er de afgelopen maanden ondanks de lage prijzen weinig werd gekocht door boeren, was ook de handel voorzichtig met inkopen. Nu de correctie op de markt doordringt, proberen kopers op het laatste moment nog in te slaan of hun contracten afgedekt te krijgen, maar dat lukt niet.’

Om een run op producten te voorkomen, besloten internationale kunstmestleveranciers begin deze week de boeken te sluiten. Meerdere bronnen laten weten geen orders meer aan te nemen. In afwachting wat er gaat gebeuren, worden er geen prijzen meer afgegeven. Ook groothandel Triferto kan op dit moment, nu de handel op slot zit, geen KAS-prijs meer afgeven, maar dat er een fikse prijsverhoging aan komt staat buiten kijf.

Toch is er nog een kleine escape, want de Amerikanen hebben veel ureum nodig. Tot nog toe is er beduidend minder geïmporteerd, daarom vermoeden experts dat zij nog een inhaalslag moeten maken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden