Goedkoop product verleden tijd?

Extra verkoop kunstmest door bodemprijs minimaal

28 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Coöperatie CZAV heeft dit najaar naar schatting 10 procent meer kunstmest verkocht dan normaal. Ondanks de bodemprijs van stikstof is het aantal speculanten dat rekent op een doorstijgende prijs beperkt. Zeker in de melkveehouderij, waar de financiële tekorten eerst moeten worden aangevuld.

De kans dat de ingezette prijsstijging van kunstmest aanhoudt is groot. Want de economische groei versnelt wereldwijd. Maar het is de vraag of de graanprijs ook meestijgt. De wereldvoedsel- en voervoorraden zijn groot. Als de graanprijs de stijging van de olieprijs niet volgt, wordt kunstmest niet veel duurder. Want het moet ergens van worden betaald. China is de spil waar het om draait, ook in de prijsontwikkeling van kunstmest.

Akkerbouw animo organische mest hangt af van prijs kunstmest stikstof

De drijvende kracht achter de globale agrarische economie was jarenlang importeur van kunstmest, maar werd exporteur. Totdat milieuregels de productie van ureum verminderden. Als China weer in toenemende mate gaat importeren kan hetzelfde gebeuren als met de prijzen van vlees en zuivel, die met sprongen omhoog zijn gegaan toen de Chinese kooplust toenam.

De prijs van kunstmest fosfaat en kali beweegt mee met de stikstofprijs, al is het productieproces totaal anders. Dat heeft vooral met de productie van mengmeststoffen te maken. Komend voorjaar worden in de markt van mengmeststoffen geen grote veranderingen verwacht. Omdat het areaal suikerbieten groeit ten koste van graan, kan dit het beeld iets veranderen.

In de melkveehouderij krijgt de teruglopende neerslag van zwavel uit de lucht veel aandacht. Of de melkveehouderij het groeiende mestoverschot in drijfmestvorm kan afzetten naar de akkerbouw hangt af van de neerslaghoeveelheid in het voorjaar en de prijs van kunstmeststikstof. Hoe hoger de prijs van kunstmest stikstof, hoe groter de animo in de akkerbouw om organische mest te gebruiken, zeker als er nóg meer  voor wordt betaald dan afgelopen jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden