Inside: Mestmarkt

Mestmarkt beleeft zwartste voorjaar sinds jaren

3 Mei 2018 - 1 reactie

Het is vechten tegen de bierkaai in mestland. Op peildatum 1 mei kon de huidige stand van het uitrijden worden vergeleken met andere jaren. De tussenstand is indrukwekkend. Wat betekent dit voor de ophaalbijdragen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het weer blijft zijn invloed uitoefenen op de Nederlandse mestmarkt. De grote hoeveelheid regen heeft ervoor gezorgd dat het uitrijden weer stil kwam te liggen. De problemen stapelen zich op en de grootste pijn rondom de mestvoorraden zit in het zuiden van het land. Daar functioneert de intermediair vooral als brandweer, om de mest zodoende onder de roosters te houden. Trouwe klanten kunnen vaak niet bediend worden, met alle gevolgen van dien.

Achterstanden
De achterstanden in het uitrijden van mest spreken tot de verbeelding. Gemiddeld is in het zuiden van het land, ten opzichte van andere jaren, slechts 50% uitgereden. Er zijn zelfs uitschieters naar 25%. De investeringen in meer capaciteit hebben het niet kunnen winnen van de regen. Er wordt gehoopt dat de zomer uitkomst biedt voor die percelen waarop nu geen mest kon worden uitgereden. Daarvoor zal een vlotte graanoogst en goed weer, in combinatie met verlenging van het uitrijdseizoen, nodig zijn.

Voor de korte termijn is nauwelijks zicht op veranderingen. De tarwepercelen groeien hard door en straks zijn de percelen voldoende opgedroogd, waardoor de gewassen te lang zijn om mest op uit te rijden. In het noorden is er ook sprake van een achterstand, maar dit is onder de huidige omstandigheden acceptabel te noemen. Daarbij gaat het vooral om vleesvarkensdrijfmest, de rundveedrijfmest is redelijk weggewerkt.

Markt weet geen raad
Als we de balans opmaken, dan wordt dit voorjaar een van de zwartste voorjaren die de mestmarkt heeft gekend. De sector weet zich geen raad waarheen te gaan met de mest. In het slechtste geval zal een mester het opleggen van biggen moeten uitstellen, omdat hij zijn mestputten vol heeft. In de praktijk is er onvoldoende verwerkingscapaciteit om het aanbod weg te werken, wat vooral vastzit op verstrekte vergunningen.

Op exportgebied loopt Nederland aan tegen protectionisme van een aantal Duitse deelstaten. Hoewel het niet hardop wordt gezegd, zal ook zeker de reputatie van Nederland een rol spelen. Daardoor moeten exporteurs andere afzetgebieden (vaak verder weg) zoeken, wat een forse verhoging van de ophaalbijdragen met zich meebrengt.

Wat doen de ophaalbijdragen?
De ophaalbijdragen blijven deze week in het gunstigste geval onveranderd. Dat is van toepassing voor de vleesvarkensdrijfmest. De rundveedrijfmest is vooral in het zuiden van het land gestegen. Verdere verhogingen liggen in het verschiet. Het betekent dat de huidige stand van de ophaalbijdragen in deze tijd van jaar op een recordhoogte staat (sinds het bestaan van de DCA-Mestnotering).De gemiddelde ophaalbijdragen voor vleesvarkensdrijfmest.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden