Nieuws Droogte 2018

Vrijstelling vanggewas bij late hoofdoogst

24 Augustus 2018 - Wouter Baan

Nederland heeft bij de Europese Commissie een derogatieverzoek ingediend voor een vrijstelling van de vergroeningseis om 5% van het ecologische aandachtsgebied in te vullen met vanggewassen. Vanwege de droogte is er sprake van overmacht.

Ook andere Europese lidstaten pleiten voor eenzelfde vrijstelling. Op 30 augustus komt de Europese Commissie bijeen om een besluit te nemen. Ondertussen kunnen akkerbouwers bij de Rijksdienst voor Ondernemend (RVO.nl) een beroep doen op overmacht, waardoor de subsidies niet in gevaar komen. Deze afspraak heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gemaakt met Eurocommissaris Phil Hogan.

Voorwaarden
Er zijn wel een aantal bijzondere omstandigheden aangemerkt, waaraan de situatie moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vrijstelling. Een voorbeeld is dat de grond te droog is om de inzaai van een vanggewas voor 15 oktober plaats te laten vinden. Ook kan er een vrijstelling worden verkregen wanneer het vanggewas slecht ontkiemt.

Als de hoofdoogst (wegens droogte) niet voor 15 oktober van het land kan worden gehaald, kan eveneens aanspraak worden gemaakt op de vrijstelling. In het geval gepland was om een wintergewas te telen, kan bij een late hoofdoogst de '8-weken-termijn' in gevaar komen. Ook dat wordt gezien als een bijzondere omstandigheid.

Foto als bewijslast
Een andere situatie kan zijn wanneer de akkerranden (ecologisch aandachtsgebied) worden gebruikt voor veevoerwinning. Een voorwaarde daarbij is dan wel dat het onderscheid tussen de akkerrand en het aangrenzende perceel zichtbaar blijft. In sommige gevallen dienen akkerbouwers bewijslast aan te leveren; dit kan een foto zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden