Agrifoto

Inside Mest

Prijsdaling kunstmest nog niet merkbaar voor boer

20 Maart 2019 - Anne Jan Doorn

De meeste meststoffen in Nederland zijn momenteel duurder dan vorig jaar, maar dat geldt niet voor de wereldmarkt. Daar laten de meststoffenprijzen juist een daling zien, al levert dit naar verwachting pas op de langere termijn een voordeel op voor de boer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meststoffenprijzen liggen in Nederland relatief hoog. Voor Nutramon-KAS (met 27% stikstof) wordt bijna €26 per 100 kilo betaald (losgestort). Dit prijsniveau wordt al sinds het begin van dit jaar vastgehouden en is bijna €3 hoger dan de prijs van vorig jaar. Ook de Kali-prijs (Kali 60) is met ruim €33 per 100 kilo (losgestort) hoger dan vorig jaar; toen werd er gemiddeld €31 betaald.

Wereldwijde prijsdaling
Daarentegen is op de internationale ureummarkt een prijsdaling ingezet, waardoor de prijs voor ureum sinds november 2018 met 20% is gedaald. Dat blijkt uit gegevens van analistenbureau ICIS. Ondanks het feit dat de prijzen zo hard dalen, wordt er weinig verkocht. Dit heeft onder meer te maken met een afname in de vraag vanuit de Verenigde Staten en Australië.

Daarnaast heeft China de productie van ureum opgeschroefd en werd er meer ureum uit Iran aangeleverd dan verwacht. De daling is dan ook niet vreemd; er is namelijk een onbalans ontstaan tussen de vraag en het aanbod. Daarbij weet ook de olieprijs niet te stijgen. De prijs beweegt nu rond de $67 per vat Brent, wat duidelijk lager is dan dat 1 vat Brent vorig jaar kostte.

Dat de wereldwijde stikstofmarkt een daling laat zien, terwijl de prijzen in Nederland nog relatief hoog liggen, is volgens handelaren eenvoudig te verklaren. Hoewel de boeren momenteel veel meststoffen gebruiken, zijn deze al tijdig ingekocht door de handel. Zij willen namelijk voldoende op voorraad hebben wanneer de boer de meststoffen nodig heeft. Dit zorgt er echter wel voor dat er toentertijd hogere prijzen betaald zijn.

Wachten wordt beloond
Op de korte termijn wordt voor Nederland nog geen prijsdaling verwacht. Normaal gesproken is het zo dat wanneer Frankrijk klaar is met de eerste kunstmestgift, de prijzen in Europa opnieuw worden gezet; dit zal naar verwachting een prijsdaling zijn. Wie het zich kan veroorloven, doet er verstandig aan nog even te wachten met het doen van aankopen totdat de prijsdaling doorgevoerd is.

Het bovenstaande geldt echter niet voor de prijs van kali. Die noteert op het moment redelijk vast, zo meldt Triferto. Wel zal de prijs op de korte termijn een lichte stijging laten zien van €3 tot €5 per ton. De verwachte toename in de vraag doet de producenten geloven dat de prijs nog altijd verder kunnen stijgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden