Engie

Aangeboden door ENGIE

Condensdrogen: kwaliteit behouden én besparen

16 Oktober 2019

Veel meer controle over je product en het langer kunnen bewaren. Dankzij condensdrogen zijn telers in staat veel beter in te spelen op marktomstandigheden. De techniek is een aantal jaar geleden ontwikkeld door ENGIE Refrigeration.

Met condensdrogen ontstaat een gesloten bewaarsysteem voor uien en aardappelen, om zo niet langer afhankelijk te zijn van weersomstandigheden. Inmiddels draaien er tientallen installaties en de resultaten liegen er niet om.

Volledige controle
Maximale controle en constante bewaaromstandigheden zijn de redenen waarom ENGIE dit systeem heeft ontwikkeld. Fluctuerende weersomstandigheden maken het steeds moeilijker om controle over de productkwaliteit te houden. Met een gesloten bewaarsysteem heb je als teler de touwtjes volledig in handen.

“We kunnen nu onafhankelijk van de buitenlucht drogen, koelen en bewaren”, vertelt Marcel Bennink, specialist in land- en tuinbouw van ENGIE. “Vooral uien moeten gedroogd worden, zodra ze van het land komen. Met condensdrogen kun je 24 uur per dag drogen, ongeacht de buitenluchtkwaliteit. Daarnaast maakt dit systeem het mogelijk de temperatuur veel sneller omlaag te brengen, terwijl je toch je product blijft drogen.”

Minder uitbreiding rotnesten
Doordat de kwaliteit van het product door de constante bewaaromstandigheden veel langer gelijk blijft, zijn ook aan het einde van het seizoen de marges op het product nog goed, stelt Bennink. “Daarnaast is de hoeveelheid restafval veel kleiner. Normaal gesproken verspreiden rotplekken in knollen zich vrij snel door het vochtige en warme klimaat in een bewaarcel waar met buitenlucht wordt gekoeld. Doordat je met dit nieuwe systeem de producten heel snel kunt drogen, drogen de knollen met rotplekken in en is er veel minder uitbreiding van rot in de gehele partij.”

Alternatief voor kiemremmers
Ook voor biologische teelt is condensdrogen een interessante optie. “Doordat een biologische teler sowieso al over minder hulpmiddelen beschikt om zijn gewassen goed te houden (denk aan kiemremmers, die land- en tuinbouwbreed binnenkort  ook verboden zijn), is hij heel erg aangewezen op het koel houden van zijn producten.”

Bennink noemt als voorbeeld uien die je met dit systeem kunt drogen met een lagere temperatuur. “Je hoeft dus echt niet je uien wekenlang op 20 graden te houden om nog met buitenlucht te kunnen drogen. Je kunt sneller omlaag in temperatuur en de temperatuur blijft constanter. Dat vindt het product heel prettig en dat zie je terug in de kwaliteit. Ook als de producten uit de bewaring komen, blijven ze nog veel langer rustig, ondanks dat er geen kiemremmers toegepast (mogen) worden.”

Besparen en verduurzamen
De investering in condensdrogen is groter dan voor conventionele koeltechnieken. “Je hebt echter geen propaankachels meer nodig en verbruikt alleen nog elektriciteit. Dat scheelt niet alleen in kosten, maar helpt je ook om een verduurzamingsslag te maken. De elektriciteit kun je vervolgens opwekken met zonnepanelen, waarmee je een grote energiebesparing realiseert. Daarnaast levert je product meer op als de kwaliteit hoger is. Op die manier wordt deze installatie heel snel rendabel.”

www.koudetechniek.nl

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden