Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Organische stof belangrijk door weersextremen

17 Juni 2019

De extremen in het weer zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse groeiseizoen. We hebben te maken met droogte en zware buien (met enorme neerslaghoeveelheden). Om de effecten hiervan zoveel mogelijk te beperken, is organische stof in de bodem noodzakelijk.

Groenbemesters leveren een grote bijdrage aan organische stof. De EOS (Effectieve Organische Stof) is het organisch materiaal dat na 1 jaar nog terug te vinden is in de bodem.

Groenbemesters voor waterberging
Het verhogen van de organische stof in de bodem vergt echter een lange adem. In combincatie met organische mest, gewasresten en compost zijn groenbemesters een belangrijk onderdeel van het menu. Een stijging van 1% in de organische stof in de bodem kan beregening met 2 tot 3 weken uitstellen, omdat het gemiddeld 7 millimeter (zand) en 9 millimeter (klei) meer water bergt in de bouwvoor.

Afbeelding 1: De effectieve organische stof (EOS) van groenbemesters.
De effectieve organische stof (EOS) van groenbemesters.

Groenbemesters voor waterinfiltratie
Naast de droogte, spelen de zware buien ook een rol. Bij langjarig gebruik van groenbemesters verdubbelt de waterinfiltratie, wegens het effect op bodemkruimels. Bovendien vermindert het de afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen.

Op de aaltjesgevoelige gronden zijn juist Doublet PLUS (bladrammenas), Nemaredux en Silke PLUS (Japanse haver) aangewezen groenbemesters die veel organische stof leveren. Speelt aaltjesreductie geen rol, dan is Orgamax ideaal (met massagewassen zonnebloemen en Japanse haver, gemengd met gele mosterd).

GreenCover
De vergroeningsmengsels in het GreenCover-pakket zijn elk samengesteld voor een specifiek gebruiksdoel. Met 2 tot 4 soorten die elkaar aanvullen, kies je met GreenCover altijd voor de optimale groenbemester. Een handig keuzefilter vind je op www.lgseeds.nl/groenbemesters.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden