Shutterstock

Nieuws Dean Foods

Failliete melkfabriek in VS valt in coöperatieve handen

18 Februari 2020 - Chanti Oussoren - 2 reacties

Dairy farmers of America, de grootste melkcoöperatie uit de Verenigde Staten heeft het failiette Dean Foods overgenomen. Daarmee komt de grootste melkfabriek in handen van de grootste coöperatieve melkverwerker. De deal moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd.

Volgens de overeenkomst zou Dairy Farmers of America $425 miljoen gaan betalen om de 44 faciliteiten van Dean Foods in handen te krijgen. De faillissementsrechtbank, die toezicht houdt op Dean Foods en de toezichthouders die de mogelijke fusie al maanden onderzoeken, moeten de deal nog wel goedkeuren. Het onderzoek is tot dusver vooral gericht op de ontwikkeling van de rol van die Dairy Farmers of America speelt in de Amerikaanse melksector.

Dat Dairy Farmers of America interesse in Dean Foods heeft, bleek al vrij snel na het faillissement in november. De boeren die tot de coöperatie behoren, zijn huiverig. Ze denken dat door een fusie de concurrentie afneemt, wat vervolgens de melkprijs zou kunnen drukken. De coöperatie zegt echter dat de deal de boeren juist zal helpen. Dit doordat het garandeerd dat er kopers zijn voor de melk in een tijd waarin de melkconsumptie landelijk daalt.

Belangenconflict
Dairy Farmers of America werd 2 decennia geleden opgericht om kleine boeren te helpen met het op de markt brengen van hun melk. Inmiddels zijn er meer dan 14.000 leden. De coöperatie heeft veel geïnvesteerd in verwerking. Deze investeringen hebben volgens sommige melkveehouders een belangenconflict gecreëerd.

Dit omdat de verwerkers profiteren van lagere prijzen, terwijl de melkveehouders kampen met hogere prijzen. Het plan om een groot deel van de activa van Dean Foods over te nemen, zou de verwerkingsactiviteiten van Dairy Farmers of America aanzienlijk uitbreiden. Critici van de fusie zeggen dat het belangenconflict hierdoor zal toenemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
gewone boer 18 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885915/failliete-melkfabriek-in-vs-valt-in-co-peratieve-handen]Failliete melkfabriek in VS valt in coöperatieve handen[/url]
geweldig voor de Amerikaanse dfa boer hoge melkprijzen en een coöperatie die voor een appel en een ei 44 fabriekjes erbij kan koppen
Robert 19 Februari 2020
Dit verhaal klopt niet. De curatoren van Dean Foods hebben gekozen voor een constructie waarin DFA een eerste bieding heeft gedaan tegen een relatief lage prijs. Dat noemt men daar dat DFA een ' Stalking Horse Bidder is'. Dat is nog geen verkoop. Vervolgens kunnen nu andere geinteresseerden biedingen doen. Mochten er hogere biedingen komen dan heeft DFA de keuze haar bieding te verhogen of zich terug te trekken.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden