Interview Jeroen van Maanen

'Minister belooft veel, maar komt bitter weinig na'

1 April 2020 - Wouter Baan - 30 reacties

De gesprekken tussen het Landbouw Collectief en minister Carola Schouten over de stikstofaanpak zijn vandaag (1 april) op de klippen gelopen. Jeroen van Maanen, woordvoerder van Farmers Defence Force, was erbij als lid van de delegatie van het Landbouw Collectief. Hij vertelt waar het op vast zit. "Moeten we hier nog energie in stoppen of gooien we er een bom onder?"

Hoe teleurgesteld zijn jullie?
"Zwaar teleurgesteld, al kwam de starre houding van het kabinet niet als een verrassing. Ergens blijf je de hoop houden dat er een akkoord komt. We hebben de achterliggende maanden hard gewerkt en er veel tijd ingestoken, maar helaas zonder resultaat. De gesprekken waren soms zeker positief, maar toezeggingen worden niet omgezet in daden. Deze minister belooft veel, maar komt bitter weinig na. En daar word je op den duur goed chagrijnig van."

De toezeggingen die in december zijn gedaan, blijken dus geen stuiver waard te zijn. Waar loopt het op vast?
"Op veel punten. Hoe om te gaan met extern salderen, zodat er geen stikstofruimte wegvloeit uit de landbouwsector. Het kabinet heeft de intentie uitgesproken om te voorkomen dat er bedrijven ongecontroleerd worden opgekocht, maar ondertussen doet de provincie Noord-Brabant dat wel. In het overleg bleek dat Schouten eiwitarm voer via een Spoedwet nog steeds verplicht voor iedereen wil invoeren. Onacceptabel vinden we dat. Het driesporenbeleid, zoals we dat voorstellen in de melkveehouderij, ziet Schouten ook niet zitten. Op dat punt voert ze allerlei juridische bezwaren op. Ook de stikstofreductie die de varkenshouderij al heeft gerealiseerd, wordt onvoldoende beloond, vinden we."

Zijn er überhaupt punten waar jullie elkaar wel vinden?
"Ja, die zijn er ook. Schouten zegt dat ze een streep wil zetten door vergunningsplicht voor beweiden en bemesten. Echter, ook op dit punt blijft het nog bij toezeggingen en intenties. De resultaten blijven uit. Helaas."

Is vandaag trouwens nog ter sprake gekomen dat de stikstofuitstoot in Nederland sinds de coronamaatregelen aanzienlijk is gedaald?
"Jazeker. De metingen van het RIVM pakken positief uit voor de landbouw. We hebben de minister daarom gevraagd om een gedeelte van deze 'coronastikstof' (naar schatting 1 kiloton) in te zetten voor het stikstofprobleem. Daarmee koop je tijd om een goed plan te maken. Schouten is hier echter niet enthousiast over en waarschuwt ons dat andere sectoren zich dan wellicht tegen de landbouw keren. Zelf denk ik dat dit meevalt."

Zijn de gesprekken nu definitief gestaakt?
"Op dit moment wel. De overleggen met de provincies gaan wel door. We zijn ooit begonnen met het presenteren van een totaalplan. Het kabinet ziet echter meer in 'cherry picking', maar dan wordt er wat ons betreft veel te veel water bij de wijn gedaan. De houding van het kabinet moet dus drastisch veranderen om tot een akkoord te komen."

Zitten de 13 partijen binnen het collectief nog steeds op 1 lijn?
"Absoluut. Iedereen gaat nu bij zijn eigen achterban te rade om op zoek te gaan naar een oplossing. Wel stellen we ons de vraag of we er nog energie in moeten steken of dat we er een bom onder moeten gooien. Maar hoe dan verder? Ik zou het niet weten."

Beraadt Farmers Defence Force zich ondertussen weer op boerenprotesten?
"Zeker. Maar in welke vorm weten we nog niet. De boerenprotesten die we in de achterliggende maanden hebben gevoerd, gaan vanwege de coronamaatregelen niet. Vandaag de dag zitten veel bedrijven bovendien in de 'overleefstand’ door de coronacrisis. Veel boeren hebben andere urgente zaken aan hun hoofd. We bekijken daarom de situatie van dag tot dag."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
30 reacties
Martin 1 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886507/minister-belooft-veel-maar-komt-bitter-weinig-na]'Minister belooft veel, maar komt bitter weinig na'[/url]
Rutte zegt geld is geen probleem,maar hij verneukt iedereen//////
Bout 2 April 2020
Carola toont karakter. Covid-19 heeft het ammoniakprobleem niet opgelost, uitstel is niet gewenst. Dus de koe bij de horens vatten. Ammoniak laat juist het Coronavirus groeien en bloeien, met het gevolg nog meer doden en dat leidt weer vraaguitval en lagere melkprijzen. De negatieve spiraal moet gekeerd worden.
tinus 2 April 2020
gewoon actie plannen met 1 persoon per trekker max...
Roy 2 April 2020
Bout? Als je geen verstand hebt wil je dan je mond houden?
Henk 2 April 2020
Rutte doet het prima!
???!!! 2 April 2020
Henk schreef:
Rutte doet het prima!
Hoe zei Mark dat ook: "dit is met afstand de grootste crisis tijdens mijn premierschap"

Toch dapper, de gevaren van de wereldwijde virusinfectie en de daaropvolgende financiële depressie afdoen als 'klein leed'.
tot hier en niet verder 2 April 2020
Ja, Rutte doet het prima, net als zijn NSB opa maakt hij alles kapot wat goed is
Henk 2 April 2020
tot hier en niet verder schreef:
Ja, Rutte doet het prima, net als zijn NSB opa maakt hij alles kapot wat goed is
De wereld draait niet alleen om de boeren!
Hoe Rutte in de corona crisis staat is super.
Groot staatsman , chapeau!!
tem 2 April 2020
samen even geen melk leveren.
tot hier en niet verder 2 April 2020
Rutte maakt niet enkel de landbouw kapot, maar alles wat goed is
Roy 2 April 2020
Rutte maakt de sector kapot, verbrast ons geld en zegt met een lach op zijn gezicht het komt allemaal goed. Actie is noodzakelijk.
Geertruida 2 April 2020
Walgelijk. Omdat het corona-leed zich vooral in de grote steden zo snel toonde, blijkt ineens dat Nederland een staatsman heeft(???!) Half Groningen stort in, half platteland mag wegrotten, maar waar was toen die "staatsman"?! En ja, ineens doet de VVD het goed in de peilingen... Denk erom platteland: het zal de politiek een rotzorg zijn, dat buitensteeds gebied. Dat gebied gebruik je voor recreatie van de stedeling en als wingewest.
Rutte doet het knap, geholpen door de corona-ellende...
En (s)links hoor je amper, want ze worden op hun wenken bediend.

Diep diep triest, firma List en Bedrog! Schaam je Carola, walg van je correct geneuzel! Je laat ons heel bewust stikken!! Het zal wel een hoger doel dienen zeker... maar de waarheid/wat er echt toedoet help je om zeep. De politiek is van God los!!
Purk 2 April 2020
tem schreef:
samen even geen melk leveren.
Gewoon doen tem, geen probleem ! Start een aktie op.
Standvastig 2 April 2020
Hoe naïef en dom ben je nog als je de overheid vertrouwd? Het plan was allang gesmeed en het corona geouwehoer komt de overheid goed van pas; nu kunnen zij alle plannen met spoed doorvoeren, en dat doen ze. Terwijl de aandacht wordt afgeleid naar het corona gebeuren - dat zeker zwaar wordt overdreven en heel misschien wel opzet is... - wordt 5G in rap tempo aangelegd, gaat de houtkap keihard door, worden boeren beroofd van grond en wordt de noordzee vol gepoot met windmolens. Wordt toch eens wakker en kom tot actie!! De overheid + europa hebben heel andere plannen (o.a. www.tristatecity.nl) dan zij openbaar naar buiten brengen. Er zit veel en veel meer achter! Nederland wordt voor een groot deel stad + zonneweiden en windmolens; natuur maakt plaats voor parken en landbouw wordt verplaatst naar o.a. Oekraïne. Waarom denk je dat Polen en Hongarije nu veel geld toegeschoven krijgen?? Omdat 'europa bang is dat beide landen uit de EU stappen EN omdat er zeer waarschijnlijk afspraken zijn gemaakt om Poolse arbeiders de klus te laten klaren om de zonneparken en windmolens in Nederland neer te zetten, oh ja, op dit moment zijn het al de Polen die de 5G masten plaatsen > geen Nederlands bedrijf wil dit op z'n geweten hebben.... Keiharde acties zijn noodzakelijk geworden om het tij te keren want keer op keer is bewezen dat de overheid anders toch niet luistert (kijk alleen al naar de vele petities die getekend zijn waar de overheid niets mee gedaan heeft (CETA, 5G, EU-associatieverdrag met Oekraïne, etc.)). Wanneer we met z'n allen braaf 'ja en amen' blijven zeggen tegen deze overheid (en die van 'europa') is de ramp niet te overzien en worden we slaaf (dat er nu veel bedrijven failliet gaan komt de overheid heel goed uit... die ex-ondernemers worden op die manier nóg afhankelijker van de overheid). Wanneer de boeren wederom gaan demonstreren - ook in de vorm van het niet leveren van voedsel > veel mensen uit de grote steden steunen de partijen die deze rare plannen doorvoeren, dus mogen zij ook wel honger lijden, zal de rest van Nederland zich aan moeten sluiten en achter de boeren moeten staan. Desnoods keihard optreden wanneer de overheid dat ook wil gaan doen..... Het is nog niet te laat maar de tijd dringt wel!
J.G.P 2 April 2020
Inderdaad Standvastig heeft gelijk, DE TIJD DRINGT !!!
Jan Veltkamp 4 April 2020
Het beleid van Rutte is prima????? Het is belachelijk. In china is gebleken dat het virus zo agressief is dat mensen letterlijk en figuurlijk op straat dood neer vielen. En dan komt Rutte met de boodschap "handenwassen". Dat bij een longinfectie. Dat is net zoiets als geslachtsziekte denken te kunnen bestrijden met mondspoelen. Gisteravond was op het nieuws weer zo'n blunder, ditmaal van WHO. Eerst zeggen dat mondkapjes niet helpen. Dan volgt het bericht dat WHO onderzoek gaat doen naar het effect van mondkapjes. Maw onze leiders en wetenschappers hebben totaal niks geleerd van de uitbraak in China. Gewoon op hun gat gezeten en zakken vullen. Misschien we l met het idee dat als de oudjes massaal sterven dan komen de pensioenfondsen er veel gemakkelijker boven op en kunnen we daar ook nog een bonussen van opstrijken. Ik weet het, een zeer kwalijke gedachten maar het beleid leid wel in die richting.
paul 4 April 2020
Jan Veltkamp schreef:
Het beleid van Rutte is prima????? Het is belachelijk. In china is gebleken dat het virus zo agressief is dat mensen letterlijk en figuurlijk op straat dood neer vielen. En dan komt Rutte met de boodschap "handenwassen". Dat bij een longinfectie. Dat is net zoiets als geslachtsziekte denken te kunnen bestrijden met mondspoelen. Gisteravond was op het nieuws weer zo'n blunder, ditmaal van WHO. Eerst zeggen dat mondkapjes niet helpen. Dan volgt het bericht dat WHO onderzoek gaat doen naar het effect van mondkapjes. Maw onze leiders en wetenschappers hebben totaal niks geleerd van de uitbraak in China. Gewoon op hun gat gezeten en zakken vullen. Misschien we l met het idee dat als de oudjes massaal sterven dan komen de pensioenfondsen er veel gemakkelijker boven op en kunnen we daar ook nog een bonussen van opstrijken. Ik weet het, een zeer kwalijke gedachten maar het beleid leid wel in die richting.
We schakelen nu over naar de experts....
Voorraadstootje VVD 5 April 2020
Mr.Drs. B.J. (Bruno) Bruins wist ons te bespelen en is vetrokken, zonder de noodzakelijke voorraad medicijnen zoals door werkend bedrijfsleven vele malen aangeraden en complete afhankelijk van China van onze medicatie. Media noemt Bruno plichtsgetrouw.

https://tvblik.nl/zembla/medicijnmacht-china-tijdens-de-coronacrisis

We kunnen een stootje hebben volgens onze leider krijgt ineens een bijzondere betekenis. Nog afgezien van de onbekende gevolgen van G5 straling, 100 rijden voor vergeten normen en Chinese mondkapjes achteraf keuren zijn er mensen die zeggen dat deze partij het prima doet, en verheerlijken hun leider (wederom):

Boeren het eerst, bevolking Next.
schoenmakers1 5 April 2020
Ja, ik snap werkelijk niet wat Rutte wel goed doet, die man stapelt fout op fout, het enige wat hij wel goed doet is met zijn blunders de mensen zo goed te bespelen dat ze hem nog geloven ook nog, wat een miskwal
Boerenverstand 5 April 2020
Wat de VVD uitstekend doet is ons een loer draaien.
(met Wilders als Rodeoclown om problemen belachelijk te maken)

Nu tollenaars zelf moeten werken voor de kost en werkelijke verantwoording af moeten leggen, blijken dit de ideeën van een keizer zonder kleding, verkozen voor subsidie en "regelingen".

alles is weggegeven, wachten is op de brandhaarden opvangkampen als VVD oplossing voor cultuurproblemen van reeds geknechte bevolking als voorzet voor onze cultuur

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie
Hollander 5 April 2020
Schouten is de zoveelste afgezant van EU regelbedenkers:
Verdeel en heers heeft zijn tijd gehad: Corona keert alles om.

Farmers defence force is een netwerk van mensen, onze ministers zijn woorden voor geld met een overgangsregeling om weg te lopen: Als een boer hiermee bij zijn bank komt is hij zijn eigendom kwijt.
Voedsel is macht en word machtiger: Schouten speelt met vuur.

Ondermijning van een sterk netwerk van boeren in plaats van "grote te chanteren boeren" beleid heeft onze cultuur nog niet kunnen vernietigen zoals de belachelijke piramide van onze medische voorzieningen (oneindige blokkentoren haagse kleuters)

In tegenstelling wat wij moeten geloven zijn boeren sterker als OOIT.

1 week melk in de sloot en wij hebben onze democratie terug.
Abonnee
Ivo 5 April 2020
MENEER Rutte: Veel beloven en niets geven doet de gek in vreugde leven. Mannen denk nu echt niet dat die lui iets voor ons gaan doen ; nee echt niet . Dat kunnen ze ook helemaal niet want dat geld zullen ze hard genoeg nodig hebben om te zorgen dat het in zuid Europa niet helemaal afbrand en dan heb ik nog te betwijfelen of dat gaat lukken. Als agrarisch zijn wij in hun ogen van ondergeschikt belang en verwacht daarom dat wij het zelf zullen moeten oplossen voor zo goed en kwaad het gaat . Ik hoop dat het meevalt , maar ik hou wel rekening met het ergste.
Karel 6 April 2020
De regering word gechanteerd door Nederlandse lobbyisten met banenverlies, Europese banken met landen zonder eigen vermogen halen hun land binnen door uit de lucht gegrepen normen.

dit is de handtekening van Europa

Hier is maar 1 antwoord op: Nexit.
Hans 6 April 2020
Dus gewoon weer VVD tenzij er een Christencultuur opstaat uit dood, (mochten islamitische cultuurvluchtelingen erop willen stemmen)
Piet 7 April 2020
Wat doet een geschiedkundige in de politiek?

Geschiedenis eenvoudigweg herhalen door volks manipulatie:

https://www.vn.nl/eindelijk-wil-nederland-geregeerd-worden/


krankzinnig artikel van de NR
Albert 7 April 2020
Gewoon wachten totdat de toekomst zich niet herhaald.
bert 8 April 2020
Waarom verwachten we alles van de overheid? We zijn toch vrije ondernemers!
schoenmakers1 9 April 2020
Bert, in hoeverre zijn wij vrij, ik voel best wat druk om overal aan te voldoen, het enige waar we vrij in zijn is het risico dragen, de rest wordt bepaald door de ambtenaren die nergens geen verstand van hebben, maar wel verschillende onwerkbare regels op mogen leggen
Stiktochnieuws 9 April 2020
Nieuwslezer Rutte zal ons gewoon weer melden dat stikstofnormen niet veranderen, dat het hem ook tegenviel en hij het graag anders had gezien. ZO WORD ONS LAND BESTUURD.

En iedere boer stemt weer VVD.
Nieuwslezer Rutte Zegt 9 April 2020
Ik zou het graag anders zien.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden