Elisabeth Aardema / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotest

Petitie voor eigen voerplan, landelijke actiedag op til

15 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

LTO Nederland is een petitie gestart om landbouwminister Carola Schouten tot haast te manen in het uitvoeren van het onderzoek van het eigen sectorplan van de melkveehouderij. Farmers Defence Force (FDF) heeft intussen een landelijke actiedag afgekondigd: op woensdag 22 juli.

Deze aankondiging heeft de organisatie dinsdagavond gedaan op social media en de appgroepen van haar volgers. Hierbij wordt verder geen toelichting gegeven, dus nadere details ontbreken nog. Dat aan de boeren die hieraan willen deelnemen wordt gevraagd de trekkers weer af te tanken, lijkt gelet op de eerdere demonstraties van FDF en het opheffen van trekkerverboden zonneklaar. 

FDF-bestuurder Sieta van Keimpema laat aan Omroep Brabant weten dat het idee is om iedereen op te roepen op 22 juli zoveel mogelijk thuis te blijven om zo de stikstofuitstoot te verminderen. "Een dagje thuiswerken, dat is de eerste oproep. En dat gaan we ook kracht bijzetten." Waar dat kracht bijzetten uit bestaat, geeft Van Keimpema nog niet prijs.

Druk zetten op minister
LTO Nederland geeft in een verklaring aan met de petitie druk te willen zetten op Schouten, zodat de bewindsvrouw vaart zet achter de doorrekening van het alternatieve voerplan van de melkveehouderij. De minister heeft dit onderzoek door het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) toegezegd, als antwoord op de aangenomen motie van Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Mark Harbers (VVD).

Als uit deze doorrekening blijkt dat het alternatief van de sector meer stikstofreductie oplevert dan de maatregel van de minister, dan moeten melkveehouders volgens LTO kunnen kiezen tussen de 2 maatregelen. Volgens LTO maken melkveehouders zich zorgen of de minister daadwerkelijk voortvarend aan de slag gaat met het uitvoeren van de motie. Vandaar dat de organisatie een petitie is gestart.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden