Shutterstock

Nieuws Weer

Sneeuw ontregelt het land, maar niet de boeren

8 Februari 2021 - Niels van der Boom

Veel delen van Nederland werden zondag bedolven onder een sneeuwdek dat, gecombineerd met hevige wind, soms voor flinke sneeuwduinen zorgde. Tot grote problemen voor de agrarische sector kwam het vooralsnog niet. De melk kon worden opgehaald en boeren en loonwerkers zijn vooral druk met sneeuwschuiven.

Niet overal in Nederland viel sneeuw. Zo bleef een deel van Noord-Groningen sneeuwvrij en viel er ook in Limburg en Zeeuws-Vlaanderen nauwelijks tot geen sneeuw. Ook is de dikte van het sneeuwdek verschillend. Wat vooral voor problemen zorgt zijn sneeuwduinen, opgeworpen door de harde wind.

Code oranje
Het KNMI schaalt code rood voor maandag 8 januari af naar code oranje, die tot 12 uur 's middags geldt. Vooral in zuidelijk Nederland kan het verraderlijk glad zijn. Omdat een stevige wind blijft waaien, ligt de gevoelstemperatuur tussen de -10 en -15 graden.

Kwik duikt omlaag
In Oost-Nederland daalde het kwik afgelopen nacht tot -7 graden. Aan deze temperaturen kunnen we de komende dagen gaan wennen. De laatste run van het KNMI toont een lijn die zowel 's nachts als overdag onder het 0-punt ligt, met uitschieters tot -15 graden of meer. Overdag ligt de temperatuur rond de -5 graden.

Door de sneeuwval is het bewerken van percelen al snel niet meer aan de orde. Een enkele akkerbouwer was nog bezig om een perceel te cultiveren, te ploegen of op wat groenbemester te klepelen. Ook het afleveren van bijvoorbeeld aardappelen gaat gewoon door. Op Twitter ontstond grote verontwaardiging toen een filmpje opdook waarin te zien is hoe een boer in Noord-Holland door de politie wordt aangehouden omdat hij 's nachts – na de avondklok – zijn land over de vorst aan het bewerken was.

Melk gewoon opgehaald
Melkveehouders zijn vooral bezig om de boel vorstvrij te houden en hun dieren beschermen tegen de ergste kou. Problemen met het ophalen van de melk zijn er nauwelijks.

Sneeuwschuiven een feestje
Voor veel trekkerchauffeurs is een beetje sneeuwschuiven een feestje. Al vanaf zaterdag stond een deel van agrarisch Nederland te trappelen met de sneeuwschuif en zoutstrooier aan de trekker. Lokaal moesten flinke sneeuwduinen worden weggeruimd om de wegen begaanbaar te maken voor het verkeer, of vastzittende auto's worden losgetrokken.
 

Na maandag gaat de wind wat liggen, behalve in de kustgebieden, en klaart het op. Nieuwe sneeuwbuien vallen dan nog sporadisch in het noorden. De huidige weersverwachting voor de langere termijn is dat het tot halverwege volgende week overdag en 's nachts blijft vriezen. Na die tijd schat het KNMI in dat de kans 50% is dat we koud en droog winterweer houden. De kans is aanwezig dat we een meer gematigd weertype krijgen met hogere temperaturen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden