Shutterstock

Nieuws WUR

Blockchain gebruiken tegen verandering klimaat

29 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Blockchaintechnologie is veelbelovend om effectief klimaatbeleid in de agrarische sector te ondersteunen.De efficiëntie, transparantie en traceerbaarheid van het uitwisselen van informatie, wat blockchain in basis betekent, kunnen worden ingezet om verandering van het klimaat tegen te gaan. 

Tot die conclusie komen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Voedselzekerheid, armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling staan onder druk van klimaatverandering. Er zijn innovatieve oplossingen nodig om de gevolgen op te vangen, stellen de onderzoekers.

Maar bij elke oplossing moet worden vastgesteld hoe effectief deze in de praktijk uitvalt. Daar is betrouwbare data voor nodig. Die data is vaak verspreid over verschillende partijen die lang niet altijd staan te popelen om de informatie te delen, concludeert het onderzoek.

Blockchaintechnologie kan daarbij helpen. De Blockchain is als het ware een digitaal grootboek waarin verschillende partijen data kunnen delen. Daarmee kan blockchain bijvoorbeeld de basis vormen voor een wereldwijd netwerk van betrouwbare koolstofdata. Maar ook valt te denken aan een volgsysteem om te controleren wat er bijvoorbeeld met een milieutoeslag die wordt betaald voor een product of dienst gebeurd. 

Schaalgrote belangrijk
Regels en overeenkomsten zijn nodig om de betrouwbaarheid van de data te waarborgen. Wanneer de technologie op grote schaal wordt toegepast, kan het een belangrijk informatiebron zijn om het beleid te ondersteunen. Die grote schaal is nodig om de betrouwbaarheid van de gegevens te waarborgen. Maar de schaalbaarheid van de applicatie is tegelijkertijd ook een van de grootste uitdagingen, schrijven de onderzoekers, samen met de complexiteit van de technologie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden