Blijkt uit onderzoek van NRC

Rabobank verwikkeld in mestfraude

10 November 2017 - 2 reacties

De afgelopen jaren financierde Rabobank verschillende transporteurs en handelaren in dierlijke mest, terwijl de bank wist dat zij zich schuldig maakten aan mestfraude. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC. 

De krant deed een onderzoek naar mestfraude Oost-Brabant en Noord-Limburg. Uit het onderzoek blijkt dat in deze regio op grote schaal illegaal mest wordt uitgereden op weiden en akkers. Daardoor is het grondwater ernstig vervuild.

Rabobank bleef Van den B. financieren

Eén van de bekendste fraudeurs
De bank is in Oost-Brabant en Noord-Limburg, met meer dan 20 kantoren, de grootste financier. Zo trad Rabobank Peelland-Zuid, volgens NRC, op als bankier van een van de bekendste Nederlandse mestfraudeurs (Anthony van den B. uit Lierop). Uit het onderzoek van de krant blijkt dat toen de transporteur en zijn bedrijven in opspraak waren, en de overheid hem verdacht van mestfraude, de bank de financiering door liet lopen.

Het NRC meldt dat de bank pas in mei 2012 het krediet, van het belangrijkste bedrijf van Van den B., op heeft gezegd. Dat is 2 jaar na zijn arrestatie en 1 jaar nadat hij veroordeeld was tot een geldboete en een voorwaardelijke celstraf. 

Uit het onderzoek van NRC blijkt dat dit vaker voor is gekomen. Zo financierde Rabobank Oss Bernheze mestfraudeur Willy K., terwijl deze onder meer verdacht is van versluierende bedrijfsconstructies. Volgens NRC bleef Rabobank tot het einde tot financieren. Dat wordt in de krant ook bevestigt door Willy K. 

Rabobank wil niet reageren
De bank wil niet ingaan op vragen van NRC. Daarnaast geeft zij aan niet in te willen gaan op individuele klantsituaties. Ook op algemene vragen wil de bank geen reactie geven. Tegen het NRC geeft de Rabobank aan dat die reactie alsnog geïnterpreteerd kan worden als een reactie op een specifieke situatie.

NRC publiceert zaterdag 11 november de resultaten van het onderzoek dat afgelopen maanden is gedaan in de grootste mestregio van Nederland.

Het hele verhaal is te lezen op de website van het NRC.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
john 10 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876504/rabobank-verwikkeld-in-mestfraude][/url]
volgens mij weer een redacteur die geen verstand heeft van landbouw.. landbouwproducten hebben een doorlooptijd van een jaar, je praat over levende havende en gewassen met bijbehorende zorgplicht met vaak doorlooptijd van langer dan een jaar. Je kan als bank dan wel het krediet opzeggen maar dan onttrek je je aan de zorgplicht. Krediet terugwinnen uit de landbouw heeft dus bijna een jaar nodig en daarmee wacht je ook tot de veroordeling er is aangezien de bank geen rechter is!. Rabobank heeft mijn inziens dan ook prima gehandeld in deze situatie.
Paul 11 November 2017
Een beetje fraude moet toch kunnen, als je de hele wereld aan het eten wilt houden.
peter 11 November 2017
Dat ze zich bezig houden met de "PARADISE PAPERS" fraude in de wereld en niet met de boeren sector kapot proberen te maken.

1Betaal de boer een eerlijke prijs het zijn wel degene die eten prodeceren er sterven immers nog dagelijks mensen van de HONGER door degene die met PARADISE PAPERS grof geld verdienen evenals politiek den Haag die hier niets tegen doet!!!
2 Voor iedere schip dat naar Nederland komt met soya,raap,palmpitschilffers etc. verplicht een schip MEST mee terug nemen. Goede mest doet het bodemleven goed dan hoeven ze daar géén extra bossen te kappen.
3 Het wanbeleid van de politiek m.b.t fosfaatrechten etc. boeren schadeloos stellen of mag Den haag wel steeds spelregels veranderen (fascisme) t.b.v grote multinationals.
4 Den Haag is begonnen met de flauwekul van injecteren mest, wat blijkt super slecht voor bodemleven en ze beweren nog dat het goed is. Is dit ook FRAUDE ?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Grootste tekort tarwemarkt in tien jaar stuwt prijs

Nieuws Tarwe

Grootste tekort tarwemarkt in tien jaar stuwt prijs

Rabobank: 'Voedselprijzen blijven in 2022 hoog'

Nieuws Voedselprijzen

Rabobank: 'Voedselprijzen blijven in 2022 hoog'

Varkensproductie krimpt, maar er is wél toekomst

Interview René Veldman

Varkensproductie krimpt, maar er is wél toekomst

Prijscrisis op varkensmarkt zet volgend jaar door

Nieuws Outlook Rabobank

Prijscrisis op varkensmarkt zet volgend jaar door

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief