Mestsector reageert

'Mestfraude is niet zo groot als NRC meldt'

13 November 2017 - 3 reacties

Dit weekend werd de mestsector opgeschrikt door het artikel 'Het Mestcomplot' van NRC. Mesthandelaren herkennen zich deels in het beeld dat geschetst wordt.

Mede-auteurs zijn Bart-Jan van Zandwijk en Wouter Baan

Het NRC publiceerde zaterdag 11 november een artikel waarin vermeld werd dat 65% van de mesthandelaren in Oost-Brabant en Noord-Limburg zich niet aan de regels heeft gehouden; of daarvan verdacht wordt. Het gesjoemel met mest zou stelselmatig gebeuren en onderdeel zijn van de cultuur in deze regio's. Niet alleen boeren en mestintermediairs zouden betrokken zijn bij de fraude, maar ook mestboekhouders, advocaten en financiers.

Rotte appels
Mesthandelaar Edwin Salomons in Hardenberg (Overijssel) meent dat er in de mestwereld zeker rotte appels te vinden zijn. "Die moeten worden aangepakt. Hierop zou meer en beter moeten worden gecontroleerd." Desalniettemin vindt hij dat de mestwereld te zwaar en negatief wordt belicht. Salomons noemt dat "absurd". Hij wil zich niet uitlaten over het gedrag van anderen. Wel wil hij ingaan op het percentage dat NRC noemt: 65% van de mesthandelaren zou weleens in overtreding zijn geweest of hiervan worden verdacht.

"Het is onduidelijk welke overtredingen zijn meegeteld. Vallen daar ook kleine overtredingen onder, zoals het vergeten van een handtekening of het maken van een kleine administratieve fout? Dat geeft een verkeerd beeld. Het zijn niet alleen de intermediairs, maar het is ook de overheid. De manier waarop de regels worden gesteld is verwarrend en het contact met de overheid is frustrerend. De schuld wordt snel op intermediairs geschoven, maar aan de kant van de overheid is ook veel te winnen. De overheid maakt het ons moeilijk om tot een werkbare situatie te komen."

Regel op regel
Gerard Oude Lenferink is mestverwerker- en transporteur in Fleringen (Overijssel) en zegt zich niet te herkennen in het beeld dat NRC heeft geschetst. "Ik merk wel dat verwerkers het moeilijk hebben, omdat boeren via alternatieve, goedkopere en soms illegale routes hun mest kunnen afzetten." Hij meent dat de overheid het de mestsector onmogelijk maakt om fatsoenlijk hun werk te doen. "De overheid stapelt regel op regel en maakt het iedereen erg moeilijk. De overheid moet eens bij zichzelf te rade gaan."

Mestboekhouder Bergs
Jan Scherf van mestverwerking Friesland in Walterswald hekelt de rol van brancheorganisatie Cumela Nederland. Hij is zelf geen lid. "Cumela maakt veel kapot in de mestwereld. Het is typerend dat ook de bestuursleden verdacht zijn van mestfraude." Scherf zegt ook klant te zijn bij mestboekadviseur Frank Bergs. Bergs wordt genoemd door NRC als spil in wereld van mestfraude.

Wout Houbraken is mestverwerker in Bergeijk (Noord-Brabant) zegt dat als de provincie meer mestverwerking toelaat er ook geen mestfraude hoeft te zijn. "De boeren moeten verplicht mestverwerken, maar het provinciebestuur verbiedt dat er meer capaciteit wordt bijgebouwd. Als de boeren de kans krijgen het mestprobleem op te lossen dan hoeft het niet zo te gaan."

NVWA moet harder optreden
Een mesttransporteur van boven de rivieren, die liever anoniem blijft, meent dat fraude vooral onder de rivieren plaatsvindt. Binnen de sector is al veel langer bekend dat hier en daar met monsters en vrachten gesjoemeld wordt, ondanks de waarschuwingen van Cumela. Ook de overheid weet ervan, maar die laat de signalen links liggen. Het probleem kan volgens deze transporteur alleen opgelost worden wanneer de rotte appels opgeruimd worden en de NVWA hard optreedt.

Een geldboete als straf werkt, volgens de transporteur, niet altijd. Een geldboete is soms lager dan de verdiensten. Het is volgens hem beter om de mestlicentie van een mestverwerker een jaar lang in te trekken. "Misschien zelfs al tijdens het onderzoek, wanneer er duidelijke aanwijzingen zijn. Automobilisten die te vaak met alcohol zijn gepakt, krijgen immers ook rijontzegging." Volgens de transporteur varen de goedwillenden in de mestsector wel bij een streng handhaafbeleid.

Meer over

MestfraudeNRC
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
andre vw 13 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876543/mestfraude-is-niet-zo-groot-als-nrc-meldt][/url]
Mesthandelaren herkennen zich deels in het beeld dat geschetst wordt.
Deze reactie zegt op zich al genoeg.
Gerda Fier 14 November 2017
Hoezo boven de rivieren. Is het vingerwijzen weer begonnen! De Overheid heeft dikke maar dan ook dikke boter op z'n hoofd. Verplicht mest verwerken, Ja al ruim 20 jaar een roep vanuit de Overheid. Maar zij zijn het die geen medewerking verlenen aan ontwikkelingen. Waarom omdat de kunstmesthandel 'n betere lobby heeft dan wij vanuit de Landbouw. Overal in Europa zie je mestverwerking ! In nederland kan dit niet omdat politiek bang is geassosieerd te worden met Landbouw ontwikkelingen. Vele politieke partijen zitten in neerwaatse gedachten over de Voedsel ontwikkelingen in Nederland. Terwijl wij in de crisis Doorwerkten en zij erover praten op hun Pluche. Wie spekte de spreekwoordelijke Overheidskas in de afgelopen jaren!
Jan 14 November 2017
Mestverwerking moet er komen pov actie
c.v.roessel 14 November 2017
misschien een tip voor de rechter die alle boeren kort ,om misschien eerst de mest fraudeurs de fosfaatrechten af te pakken en dan de uitspraak met meer kennis van zaken doen. hoe wil de sector transparant zijn en tegelijkertijd de zaak vernachelen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Dreiging van mestfraude maakt van mug een olifant

Opinie Wilfried Nielen

Dreiging van mestfraude maakt van mug een olifant

'Geschorst lid mestbedrijf is gevaar volksgezondheid'

Interview Mestfraude

'Geschorst lid mestbedrijf is gevaar volksgezondheid'

Mestfraude: wederom een zwarte dag

Opinie Wilfried Nielen

Mestfraude: wederom een zwarte dag

Invallen voor mestfraude in Nederland en België

Nieuws Mest

Invallen voor mestfraude in Nederland en België

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief