GroenLinks tegen EC

'Pak Nederland hard aan voor falend mestbeleid'

16 November 2017 - 18 reacties

GroenLinks vraagt de Europese Commissie (EC) om Nederland hard aan te pakken voor het falende mestbeleid. Dat melden partijleden Rik Grashoff en Bas Eickhout woensdag 15 november in een brief naar de EC.

De brief is geschreven naar aanleiding van de berichtgeving rondom mestfraude. Zij vragen de EC om de Nederlandse regering fel aan te spreken op het naleven van de Europese verplichtingen. Het falende mestbeleid zorgt er namelijk voor dat de derogatie in gevaar kan komen.

Nederlandse overheid heeft er een potje van gemaakt

Niet aangepakt
"De Nederlandse overheid heeft een potje gemaakt van het mestbeleid en weggekeken bij de grootschalige mestfraude. Dat heeft gevolgen voor de natuur, gezondheid, biodiversiteit en de drinkwatervoorziening. Het zou goed zijn als de EC nu eist dat de Nederlandse regering zijn verplichtingen nakomt", aldus Grashoff.

Grashoff stelt ook dat herzieningen vanuit het Nederlandse mestbeleid noodzakelijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld door aanscherping van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn, de PAS en fraudebestrijding. Grashoff wil tevens dat de omvang van de veestapel opnieuw ter discussie moet staan. Vandaag, donderdag 16 november, is er een debat over het zesde actieprogramma.

Maatregelen hebben beperkt effect
De Milieu Effect Rapportage (MER) geeft aan dat het huidige maatregelenpakket een beperkt effect zal hebben op de gemiddelde nitraatconcentratie in het grondwater en daarnaast geringe effecten heeft op de stikstof- en fosfaatbelasting in het oppervlaktewater. "Er kan dus worden aangenomen dat de impact aanzienlijk groter is dan het resultaat van de maatregelen uit het actieprogramma", zo melden de partijleden.

Lees hier de gehele brief van Grashoff en Eickhout.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
tem 16 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876580/pak-nederland-hard-aan-voor-falend-mestbeleid][/url]
waarom is de brief niet met een link zichtbaar.
Abonnee
Kimberly Bakker 16 November 2017
Beste Tem,

We hebben de originele brief van de partijleden inmiddels bijgevoegd.

Met vriendelijke groet,

Kimberly Bakker
Redacteur Boerenbusiness
tinus 16 November 2017
aardige vent die rik, het alleen jammer dattie geen scheermesjes lust...
franny 16 November 2017
Er wordt door alle inwoners van Nederland vervuild.
Waarom wordt daar niet naar gekeken!?
Altijd die hardwerkende boeren maar achterna zitten, die worden voor alle vervuiling afgerekend.
Er komen steeds meer auto's, vliegtuigen die ook heel veel vervuilen.
Industrie vervuilt en zelfs natuurgebieden vervuilen.
Wim 16 November 2017
Regeren op basis van krantenkoppen, journalistiek bepaalt beleid. Blijkt weer eens hoever politiek soms van werkelijkheid af staat. Misschien zelf eens de boer op gaan en kijken en luisteren naar wat er speelt.
Johan S 16 November 2017
Helemaal met franny eens. Las pas nog: vliegtuigbewegingen verdubbeld en auto s ook , veestapel gekrompen en Rik weet jij wel dat de veehouderij afval van bierindustrie en aardappels industrie opvreet.
sjef 16 November 2017
Rik weet niet zoveel, kun je 'm ook niet kwalijk nemen, heeft nu eenmaal niet zoveel verstand van zaken.
hans 16 November 2017
Het bericht uit NRC wordt toch door LTO, bij monde van H. Huiberts, volmondig beaamd? Zoals LTO het mestbeleid, dus de vervuilende waarde, mee helpt vormgeven en verdedigen? Tegengeluiden komen slechts van groepen die moedwillig buiten de sector worden gehouden, oa NMV. Dus zolang boeren massaal lid blijven van LTO neem ik aan dat ze het beleid van zowel LTO als het parlement steunen.
Abonnee
xandur 16 November 2017
Snelle journalistiek is ook niet helemaal zonder fouten, daarnaast baseert het NRC zich over oude gegevens van 2014/2015 ipv 2017

http://www.groenerekenkamer.nl/6576/fraude-ook-nrc/
boter 16 November 2017
xandur schreef:
Snelle journalistiek is ook niet helemaal zonder fouten, daarnaast baseert het NRC zich over oude gegevens van 2014/2015 ipv 2017

http://www.groenerekenkamer.nl/6576/fraude-ook-nrc/

En wat doet jou vermoeden dat de recentere cijfers beter zijn? Meestal zit er wel een tijdspanne tussen de overtreding begaan en er voor gestraft worden.
plantui 16 November 2017
je was toch niet van gedachten dat lto er voor de boeren is?
piet 16 November 2017
co2 uitstoot moet ook gecompenceerd worden door gewassen die we telen,dus veel boeren worden co2 negatief,welke andere bedrijven kunnen dat zeggen?
Abonnee
Anton Corsmit 16 November 2017
Het is in politiek Nederland erger dan op de kleuterschool.
Rik en Basje krijgen hun zin niet van de juf en gaan nu de directrice aansporen om de rest van de klas op de gang te zetten, maar liever nog van school te sturen.
Hans 16 November 2017
Die Bas en Rik toch.......
Kijk elke boer snapt wel waar groen links de stemmen vandaan moet halen.
Populisme is bij hen het toverwoord.
Ik denk ook dat veel onwetende burgers/stemgerechtigden hun beeldvorming op deze verhalen baseren.
Het is blijkbaar helemaal in om de hardwerkende boer overal de schuld van te geven.
Het overgrote deel van de boeren doet geweldig zijn best voor zijn bedrijf en zijn omgeving.
Weten Rik en Bas wel hoeveel de totale landbouw en zijn periferie bijdraagt aan de Nederlandse economie?
Verder wordt er nergens ter wereld een hogere kwaliteit voedsel geproduceerd dan door onze boeren!
Wat willen deze heren nu, dat ons voedsel uit het Oostblok of nog verder weg komt.
Ik kan hier nog vele situaties aanhalen waarvan de overheid de veroorzaker is en er met de vinger naar de boer gewezen wordt. (o.a. nitraat t.g.v. riooloverstorten)
Rik en Bas, ik wens jullie een flinke dosis nuchter boerenverstand en praat met de boeren en niet over hen!!
hans 17 November 2017
plantui, wie zijn er dan allemaal lid van die LTO?
Hans, je hebt gelijk dat de agro-industrie in Nederland veel bijdraagt aan de economie, maar ten koste van wat? Heel veel verbruik van olie door invoer van grondstoffen, heel veel doorvoer en export van productie, en de boer zelf die wel geweldig zijn best doet, maar alleen door subsidies kan blijven bestaan. Lage lonen landen zullen alle productie overnemen van producten die houdbaar vervoerd kunnen worden. Alleen grote bedrijven die boven de landelijke politiek opereren, en kleine bedrijfjes die een locale afzet tegen redelijke vergoeding realiseren, zullen blijven, en verder gangbare bedrijven die slechts door de politiek in de benen gehouden worden en dus altijd afhankelijk zijn van wat die politiek, zoals een Bas en Rik, hen gunt.
bookeskook 17 November 2017
Zeg laatste hans, als in die lage lonenlanden geen goed klimaat voor landbouwproductie is en of geen landbouwgrond, hoe gaan ze die productie overnemen?! Jij bent een mooie econoom met geen verstand van voedselproductie!
Zonder goede landbouwgrond met een gunstig klimaat valt er weinig te produceren want dan heb je nog veel meer input nodig van meststoffen en brandstoffen om voedsel te produceren als je uberhaupt al wat geproduceerd krijgt!
hans 17 November 2017
bookeskook , weet je wel hoe afhankelijk de Nederlandse productie is van landbouwproductie elders , vaak ten faveure van de kunstmest en phyto multinationals? En alleen omdat de handel meer verdient aan verkoop in westerse landen, komt die productie hierheen, ook als veevoer. Wij produceren daar onze landbouwproducten van, met onze tsr, die dus voor die derde landen te duur zijn, zie de interventie van melkpoeder. Waarom kopen Amerikaanse, Europese en nu ook Chinese groepen kolosale stukken grond in oost Europa, Afrika, Australie en zuid Amerika? Niet om hen daar te voeden, en niet omdat het waardeloze grond betreft, toch?
Hans 17 November 2017
Kijk hansie, deze discussie die we hier voeren zal geen winnaar opleveren!
Dit omdat overal wel iets van te vinden valt.
We moeten ook niet gaan zitten fitten op elkaar want de absolute waarheid bestaat niet.
Aanleiding van deze discussie was de brief van "groen"links aan het europees parlement.
We kunnen toch wel heel snel samenvatten dat als "groen"links heel veel zeggenschap krijgt onze economie naar de kloten is!
hans 17 November 2017
Hans, waarom komt de werknemer in de "rijke" landen wel goed weg met ten minste minimum lonen en uitkeringen, links beleid, en de primaire agrarische sector, veelal midden-rechts georienteerd, niet? Bescherming en toegangseisen voor concurrentie zijn de enige oplossing, iets wat de rechtse kant van Nederland verguist!
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Particuliere Opslag

Nederland loopt voorop bij opslag van varkensvlees

Nieuws Outlook

EU verwacht verdere krimp melkveestapel

Nieuws GLB

Brussel maakt gehakt van Nederlandse invulling GLB

Nieuws Suikerbieten

Suikerindustrie op kruistocht tegen steungeld

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief