'Valuta voor Veen'

Friesland gaat betalen voor CO2-opslag in grasbodems

22 December 2017 - 2 reacties

De provincie Friesland ondersteunt een pilot (geïnitieerd door de Friese Milieu Federatie) om boeren op veengronden, die hun waterpeil verhogen en hiermee de CO2-uitstoot verminderen, te compenseren.

In andere West-Europese landen wordt al geëxperimenteerd met het vergoeden van CO2-opslag in de bodem door ‘compensatie-certificaten’ uit te geven. In ons land is het nu de provincie Friesland die voor een pilotproject, genaamd 'Valuta voor Veen', €150.000 beschikbaar stelt.

Waterpeil verhogen
Het doel is om komend jaar bij 1 of meerdere agrariërs in het Friese veenweidegebied het waterpeil te verhogen. Hierdoor vermindert de oxidatie en daarmee het verlies van koolstof dat in de veengronden zit opgeslagen en door de bodemdaling vrijkomt. Aangezien het om veenbodems gaat, gaat het dus niet om het verhogen van het organische stofgehalte, maar om het vasthouden van CO2 dat anders vervluchtigt.

Ik ben niet eigenwijs, mijn manier is gewoon beter

"Onderzoek wijst uit dat bij een peilverhoging van 40 centimeter, van -60 tot -20, er gemiddeld 20 ton CO2 per hectare per jaar wordt vastgehouden. De Radboud Universiteit heeft daarop modellen ontwikkeld voor dit specifieke gebied.”, vertelt Arnoud de Vries van de Friese Milieu Federatie. “Ons idee is dat boeren een vergoeding van €35 per ton krijgen, dat staat dan gelijk aan €700 per hectare."

Aankoop van certificaten
De kosten hiervoor worden opgehoest door bedrijven die hun CO2-belasting (deels) willen compenseren door de aankoop van certificaten, uitgegeven vanuit de besparing die op de veengronden wordt gerealiseerd. "Veel bedrijven zijn hierin geïnteresseerd", stelt De Vries. "Denk aan energiemaatschappijen, overheden, financiële instellingen, maar ook organisatoren van festivals die een CO2-neutraal evenement willen houden en door aankoop van certificaten hun belasting compenseren."

De vergoeding van €35 is duidelijk hoger dan bij andere initiatieven waar al voor CO2-certificaten wordt betaald. "Om het voor boeren aantrekkelijk te maken en houden, is dit bedrag volgens ons wel nodig", licht De Vries toe. "Een waterpeil van -20 staat gelijk aan agrarisch natuurbeheer en vraagt ander beheer van de percelen. Bedrijven die de certificaten willen kopen, moeten een connectie voelen met het gebied en behoud van biodiversiteit aldaar."

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
geert 23 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10877022/friesland-gaat-betalen-voor-co2-opslag-in-grasbodems][/url]
Dat is weer kassa !
Ton Westgeest 24 December 2017
Belachelijk...
De opgeslagen CO2 die de aarde/natuur al miljoenen jaren opgeslagen heeft in de aarde,zoals olie en gas, pompen we omhoog en laten daar de scheepvaart op varen, we laten de auto's erop rijden en de vliegtuigen erop vliegen. De kolen wat ook opgeslagen zit in de aarde halen we naar boven en verstoken ze voor energie op te wekken, allemaal opgeslagen koolstof......
Daar gaan we ijverig mee door en we sussen ons geweten door de boeren een zakcentje te geven om het waterpijl te verhogen!. Hoe krijg je het verzonnen....
Eerst geven we de boeren de schuld, maar dat is toch niet houdbaar.
Nu passen onze berekeningen een beetje aan door middel van WODC,RIVM en Wageningen UR en we voldoen zo aan onze verplichtingen voor het klimaatakkoord van Parijs! Gewoon door het waterpijl te verhogen...
Wie houdt wie nu voor de gek???
hans 24 December 2017
Gewoon een probeersel, hoe gek zijn boeren, hoe gek kunnen we ze krijgen, en wat doen ze voor een paar rotcenten.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Dutch Carbon Credits

Project voor genereren carbon credits op grasland

Nieuws Melk

Arla wil CO2-arme melk beter belonen

Nieuws Melk

FrieslandCampina steekt 1,5 miljard in CO2-reductie

Nieuws Carbon farming

Eerste credits verkocht door Rabo Carbon Bank

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief