Duurdere kunstmest

'Kunstmesttarieven benadelen Europese boer'

20 Maart 2018 - 1 reactie

Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisatie voor belangenbehartigers van de agrarische sector, heeft een oproep gedaan aan de Europese Commissie (EC) om de douanerechten en belastingen op de invoer van meststoffen af te schaffen.

Volgens de producentenorganisatie worden Europese boeren (door de belastingen) in hun concurrentiekracht benadeeld. Copa-Cogeca wijst vooral op de oneerlijke situatie die is ontstaan. Boeren verkopen hun producten tegen wereldmarktprijzen, maar betalen ver boven de marktprijzen voor minerale meststoffen.

Aangewezen op Rusland
De producentenorganisatie geeft aan dat de importtarieven op ammoniumnitraat uit Rusland "veel schade hebben toegebracht aan het concurrentievermogen van de Europese landbouwexport." Dit door de hoge importtarieven, die liggen namelijk op 4,8%. Het alternatief hiervoor zijn de meststoffen uit Afrika, maar die bevatten een te hoog cadmiumniveau en dat wil het Europees Parlement niet meer.

De hoge prijzen voor de minerale meststoffen zouden een steeds groter aandeel van de kosten voor de Europese akkerbouwers innemen. Dat de Europese graansector de laatste jaren veel marktaandeel heeft verloren (en van plaats 2 naar plaats 5 is gezakt als grootste graanexporteur) wijt de organisatie onder meer aan de kunstmesttarieven.

 

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
cagri 20 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10877927/kunstmesttarieven-benadelen-europese-boer][/url]
het laatste waar de eu-kerels wakker van liggen is toch wel het inkomen van de eu-landbouwer. Goedkoop voedsel voor de massa en genoeg geld in hun zakken, da's een ander verhaal
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Kunstmest

Voedselzekerheid niet in gevaar door dure meststof

Analyse Kunstmest

Ondanks prijsdaling blijft kunstmest ongekend duur

Analyse Kunstmest

Kunstmestprijs doet stap terug door vraaguitval

Analyse Kunstmest

Kunstmest, wanneer moet je inkopen?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief