Inside Mest

Kan tarweoogst afzetprijs mest verlagen?

12 Juli 2018 - Herma van den Pol

De mestmarkt nadert een belangrijk punt: de tarweoogst. Daardoor neemt de spanning toe, want gaat het weer meewerken? En hebben akkerbouwers daarnaast nog voldoende ruimte om drijfmest aan te voeren? Maar, het is vooral de vraag of deze ontwikkelingen voor een lagere afzetprijs kunnen zorgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook over de maand juni was er geen ruimte meer voor lagere afzetprijzen in mest. Alleen de prijs voor rundveedrijfmest in het midden van het land noteerde een daling van bijna 1%. Dit is meteen de goedkoopste mest, met een prijs van €16,67 per ton.

Kleinste stijging, maar duurste mest
Varkensmest in het zuiden van het land noteert de kleinste stijging (+1,3%) en komt uit op €26,33 per ton, wat het direct de duurste mest maakt. In het midden van het land komt de prijs van varkensmest (na een toename van 2,1%) uit op €24,67 per ton. De prijs van rundveedrijfmest in het zuiden van het land nam toe tot €19,50 per ton.   

26,33

euro

is de hoogste prijs voor mest

Alle mestsoorten schrijven deze week hogere prijzen op, vergeleken met 1 jaar geleden in dezelfde periode. Vooral de mestsoorten in het zuiden van het land zijn aanzienlijk duurder in de afzet. De prijs voor varkensmest ligt 13,64% hoger, waar rundveemest zelfs 21,88% duurder is.

Hoeveel plaatsingsruimte is er?
Nu de tarweoogst in zicht begint te komen, nadert de mestmarkt opnieuw een belangrijk punt. Zo moet namelijk blijken of het weer de inzet van drijfmest toe gaat laten en hoeveel ruimte de akkerbouwsector nog heeft om mest te plaatsen. Vooral over de stikstofruimte maken de spelers zich zorgen.

Als alles goed gaat, dan kan de druk op de mestprijzen verminderen. Echter, gooit regen (of andere negatieve zaken) roet in het eten, dan worden de problemen die in het voorjaar zijn ontstaan nog groter. Het houdt in dat de mestprijzen weleens een nieuw hoogtepunt kunnen aantikken.

Mestverwerking
De oplopende prijzen gaan ondertussen echter voorbij aan de Vervangende Verwerkingsovereenkomsten (VVO's). Die blijven over juni hangen rond de €1,70 per kilo fosfaat, wat betekent dat de prijs bijna 38% hoger ligt dan 1 jaar terug. Het geeft aan dat de problemen in de verwerking niet groter geworden zijn, maar geeft ook aan dat het allemaal veel krapper is dan 1 jaar terug.

Voor melkveehouders zijn de oplopende mestprijzen veelal te overzien; mede door de door oplopende melkprijzen en de beperkte druk om mest af te voeren. Voor de vleesvarkenshouders ligt dat anders. Daar was de mestafzet (door een gebrek aan vraag) al een probleem, maar nu maakt de lastige vleesmarkt de zaken nog problematischer. Daarmee zet de mestmarkt koers naar een spannende finale in het uitrijdseizoen.De ophaalbijdragen voor rundveedrijfsmest in de verschillende regio's.

De ophaalbijdragen voor varkensdrijfmest in de verschillende mestregio's.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden