Shutterstock

Nieuws Mest

Akkoord over Europese meststoffenwetgeving

20 November 2018 - 3 reacties

De Europese landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben dinsdag 20 november een akkoord bereikt over een nieuwe Europese meststoffenverordening. Dit maakt het mogelijk dat organische en gerecyclede meststoffen in Europa verhandeld kunnen worden.

Het doel van deze wetgeving is het stimuleren van de productie van bemestingsproducten op basis van biologisch afbreekbaar afval, dierlijke mest en andere reststromen. Daarnaast wordt tevens het gebruik van de zogenaamde biostimulanten in de nieuwe wetgeving gestimuleerd. 

Europees akkoord
Op dit moment is de meststoffenwetgeving nog per lidstaat geregeld. Het nieuwe akkoord gaat over een Europese wetgeving. Daardoor wordt het mogelijk om de genoemde meststoffen zonder problemen te verkopen aan andere Europese landen. Dat is interessant, gezien de hoeveelheden mest in Nederland.

Slechts 5% van het organisch afval wordt momenteel gerecycled tot een meststof. Volgens de schattingen die het Europees Parlement gebruikte, zal door de toename in het gebruik van organisch afval ongeveer 30% van de kunstmeststoffen vervangen kunnen worden. De Commissie verwacht dat (van de 6 miljoen ton fosfaaterts dat elk jaar geïmporteerd wordt) een reductie tot 2 miljoen ton fosfaaterts haalbaar is. 

Er is daarnaast ook een akkoord bereikt over de toegestane hoeveelheid cadmium in fosfaatmeststoffen. De limiet voor cadmium in kunstmest wordt gesteld op maximaal 60 milligram per kilo. Ook komt er een label voor meststoffen met weinig (minder dan 20 milligram per kilo) cadmium. 

Kringloop sluiten
Europarlementariër Jan Huitema (VVD) reageert verheugd: "Met de nieuwe wet wordt de mestkringloop beter gesloten. Hierdoor gaan waardevolle nutriënten niet verloren, besparen we energie, is de CO2-uitstoot lager en zijn we minder afhankelijk van derde landen."

Volgens Huitema is de wetgeving een concrete stap in de richting van het sluiten van de kringlopen. "Daarbij verlagen we de kostprijs voor de boer. Een prachtige win-winsituatie dus. Als een van de onderhandelaars ben ik trots dat het ons gelukt is om een akkoord te bereiken."

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
gehaktbal 20 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10880573/akkoord-over-europese-meststoffenwetgeving]Akkoord over Europese meststoffenwetgeving[/url]
mooi .
dan zullen de mestafzetprijzen eindelijk een keer gaan dalen..
hans 21 November 2018
Een nieuwe Europese meststoffenverordening. Dit maakt het mogelijk dat organische en gerecyclede meststoffen in Europa verhandeld kunnen worden. Europarlementariër Jan Huitema (VVD) reageert verheugd: "Met de nieuwe wet wordt de mestkringloop beter gesloten. Hierdoor gaan waardevolle nutriënten niet verloren, besparen we energie, is de CO2-uitstoot lager en zijn we minder afhankelijk van derde landen."

Zal recyclen ooit goedkoper of minder energiebehoeftig worden dan delven? Waarschijnlijker is dat eens een % gerecyclede meststoffen verplicht wordt, waarmee de grond-gebruikende boer extra zal moeten betalen voor de afvalverwerking van anderen.
harry 21 November 2018
"gerecycled", is dat ook al Nederlands, of moeten we tonen dat we toch een mondje vernederlandsd engels kunnen.
recikleren, bestaat dat nog?
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Inside Melk

Prijsstijging fosfaatrecht slaat om in kleine daling

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief