Eigen foto

Nieuws stikstof

Boos Landbouw Collectief stopt overleg met Schouten

1 April 2020 - 40 reacties

Het Landbouw Collectief is woest op landbouwminister Carola Schouten. Een overleg tussen de bewindsvrouw en een delegatie van het collectief vandaag heeft niets opgeleverd. Sterker nog: het Landbouw Collectief heeft het gevoel dat alles in het stikstofbeleid reeds is voorgekookt en dat ze geen enkele invloed op de maatregelen heeft.

Het Landbouw Collectief schort het overleg met de minister dan ook op. Het verbond van 13 belangenbehartigers in de landbouw meldt in een verklaring dan ook 'zwaar teleurgesteld' in het overleg met Schouten te zijn. "De kaarten in Den Haag lijken al in 2019 te zijn geschud. In niets lijkt het erop, dat de minister zich op belangrijke punten sterk wil maken voor de sector en tot reële oplossingen wil komen. Zelfs in deze bijzondere periode van de coronacrisis, waarbij de stikstofconcentratie in de lucht sterk is gedaald en voedselvoorziening crucialer is dan ooit, wil het kabinet de agenda van 2019 doordrukken."

Twee lijnen in stikstofbeleid
Het Landbouw Collectief signaleert dat het kabinet twee lijnen volgt in het stikstofbeleid. Aan de ene heeft het ministerie van Landbouw intensief met het Landbouw Collectief overleg over het stikstofreductieplan dat de landbouwsector zelf heeft geformuleerd en op 20 november 2019 heeft gepresenteerd. Aan de andere kant zet het kabinet haar eigen lijnen uit met bijvoorbeeld de Spoedwet Aanpak Stikstof, waarin eisen zijn opgenomen om de stikstofemissie via het veevoer te kunnen reduceren.

In het overleg bleek volgens het collectief dat Schouten eiwitarm voer via deze Spoedwet nog steeds verplicht voor iedereen wilt invoeren. "En dat middenin de coronacrisis, waarbij de boeren en de partners in de voedselketen wel wat anders aan hun hoofd hebben en zelfs niet eens goed kunnen worden voorgelicht of ondersteund. Voor ons als Landbouw Collectief niet alleen onbegrijpelijk, maar ook onverantwoord", benadrukt het verbond. Zij wijst erop dat ideeën vanuit het collectief op dit punt, naast eiwitarm voer bijvoorbeeld meer beweiden en uitrijden van mest aangelengd met water, vanuit het ministerie steeds "juridisch worden lamgeslagen."

Geen waardering voor inspanningen
Het steekt het Landbouw Collectief ook dat de agrarische sector van Schouten geen waardering krijgt voor de inspanningen die de sector verricht om de ammoniakuitstoot te beperken. Volgens de agrarische belangenbehartigers schrijft het ministerie de door de landbouw opgelegde doelstelling van 1 kTon besparing voor dit jaar, die reeds is geleverd door het houden van minder dieren en minder eiwit in het voer, toe aan 'ontwikkelingen die zich normaal ook al voordoen'.

Daarbij wijst het collectief ook naar de saneringsregeling voor de varkenshouderij, waardoor circa 10% van het aantal varkensbedrijven gaat stoppen. "Het borgen van deze reducties wordt juridisch onmogelijk gemaakt", aldus het collectief. "Zo is het voor de landbouw onmogelijk om al haar inspanningen ook te verzilveren."

Schouten betreurt stap Landbouw Collectief
Minister Schouten laat in een verklaring van het kabinet weten de stap van het Landbouw Collectief te betreuren. Volgens haar is er de afgelopen maanden juist veel besproken en gerealiseerd." "Het is juist nu van groot belang om met elkaar te komen tot oplossingen voor de stikstofproblematiek en de toekomst van een krachtige, economisch gezonde landbouwsector." Zij houdt de deur open voor het collectief om weer met elkaar in gesprek te gaan.

Volgens het kabinet sluit zij juist "zoveel mogelijk" aan bij de maatregelen die het Landbouw Collectief heeft voorgesteld, zoals het eitwitarm voer, meer beweiden en het aanlengen van mest met water. Ook benadrukt het ministerie van Landbouw dat het uitgangspunt bij opkoop van veebedrijven altijd vrijwilligheid is. Het extern salderen van veehouderijen wordt pas mogelijk maken als er voldoende waarborgen zijn ingebouwd. 

Wildwest in opkoop stikstofruimte
Dat laatste is ook een van de voornaamste punten van het Landbouw Collectief, die een wildwest in opkoop van stikstofruimte bij bedrijven vreest zoals de provincie Noord-Brabant onlangs etaleerde. Daarmee wordt de Nederlandse veehouderij uitgehold. De provincies, verenigd in het IPO, hebben volgens het collectief aangegeven hier eerst met de landbouwsector over te willen overleggen. Minister Schouten deed daarbij wel de toezegging een generaal pardon voor de zogeheten PAS-melders en andere bedrijven die ten onrechte nog geen natuurvergunning hebben, zo snel mogelijk te regelen.

Grote twistpunten zijn volgens het Landbouw Collectief verder onder meer het behoud van de latente ruimte in vergunning, die nog steeds ter discussie staat. Ook een adequaat stikstofregistratiesysteem, waarbij ammoniak wordt gescheiden van stikstofdioxide, stuit volgens het collectief op grote bezwaren van het kabinet. En er zijn nog steeds geen concrete afspraken gemaakt over een, zoals het collectief omschrijft, "passende beloning voor de varkenshouderij voor hun geleverde stikstofruimte uit de warme sanering."

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
40 reacties
Abonnee
betweter 1 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886505/boos-landbouw-collectief-stopt-overleg-met-schouten]Boos Landbouw Collectief stopt overleg met Schouten[/url]
en wie zorgt er op dit moment dat er voedsel genoeg is?
dat er altijd voedsel genoeg is?

kijk wat een paniek er was vorige week toen er even minder in de winkels lag

het kan nu niet maar anders moest je gewoon weer de boel plat gooien

wat een slechte minister
"minister tegen landbouw"
Jochem 1 April 2020
Kun je alleen maar commentaar geven.

Reactie deels verwijderd vanwege het overtreden van de forumregels
Bert 1 April 2020
Het wordt nu tijd om geen voedsel meer te leveren,nu voedselvoorziening plat leggen.
Tijd om samen met grensboeren tegen overheid in gaan zodat aanvoer ook niet mogelijk is!
Karel 1 April 2020
Laten we coronaregels maar aan de laars lappen, platleggen die voedselvoorziening.Dan maar Oorlog
knor 1 April 2020
altijd al gezegd over Schouten we hebben er als boeren helemaal niets aan ChristenUnie is groen links met een christelijk sausje ze plaats zich hiermee in het rijtje van Brinkhorst die ook de sector alleen maar kleineerde en met onuitvoerbare regels opzadelt
huug 1 April 2020
HOOG tijd voor het stop van zetten agrarische producten aan de afnemers gegarandeert dat er wat geregeld wordt voor ons en wie tegen is moet maar eens reageren hier op ik daag iedereen uit , kom maar is binnen
huug 1 April 2020
HOOG tijd voor het stop van zetten agrarische producten aan de afnemers gegarandeert dat er wat geregeld wordt voor ons en wie tegen is moet maar eens reageren hier op ik daag iedereen uit , kom maar is binnen
Jan 1 April 2020
Er mogen geen arbeidsmigranten meer nederland in. Ga zo veel als mogelijk zaken doen met duitse afnemers. Breng dit groot in de nederlandse media. Nederland waardeert de nl agrarische sector niet. Ben benieuwd of ze de schappen in nederlandse supermarkten vol houden. Ze hebben nu al de grootste moeite om ze vol te houden
Burger voelt zich bedonderd 1 April 2020
Rutte naait nu de zorg en straks drukt hij ze een dolk in de rug net als nu de boeren
peter34 1 April 2020
Wie staat daar nou gek van te kijken dat de kaarten al geschud waren. Dat is niet Schouten, maar een dwaze rechter en in de broek doen voor Brussel en lobbyisten. Schouten voert alleen uit wat door onpraktische mensen is bedisseld. En waar gaat het om? Om de biodiversiteit in willekeurig bepaalde natura 2000 gebieden, Brussels voorschrift.
Wat boor biodiversiteit is er ueberhaupt te vinden in de Oostvaardersplassen en het IJsselmeer? Toen Amsterdamse riolen op het IJsselmeer loosden was er meer leven in het water als nu.
Het komt allemaal neer op het idee dat de natuur zichzelf niet kan regelen en dat maakbaarheid een reeel doel nastreeft. Tje dat zien we nu. Maar KLM en Schiphol worden met tientallen miljarden in de benen gehouden, let maar op. Alsof die bedrijven niet zeer veel kapot maken, want dat mag ter wille van 'de economie'. Wat economie?
???!!! 1 April 2020
Zullen we de overtollige aardappels en twee weken melk samen met mest dumpen in Den Haag?

Dan moet iedereen hamsteren, behalve de politiek.

huug 1 April 2020
???!!! schreef:
Zullen we de overtollige aardappels en twee weken melk samen met mest dumpen in Den Haag?

Dan moet iedereen hamsteren, behalve de politiek.

ja onmiddellijk we hebben toch niets te verliezen???!!!schreef
Abonnee
paul 1 April 2020
voedsel keten plat leggen is zeer gevaarlijk en tref je de burger mee. We moeten de politiek raken. Dat lukt het best als vele ondernemers het vertrouwen in de politiek opzeggen, dit breed uitmeten en minimaal € 10.000 cash op gaan nemen. De banken zullen rutte smeken om alle corrupte maatregelen terug te draaien.
Bertus Buizer 1 April 2020
Volgens het landbouwcollectief heeft de landbouw recentelijk al stikstofwinst geboekt. Maar minister Carola Schouten vindt mijn inziens terecht dat die niet kan worden ingeboekt. Dat geldt ook voor de 'stikstofwinst' vanwege het coronavirus die het collectief nota bene ook al wil inboeken! Dat laatste vind ik vooral bizar. Het duidt ook niet op een langetermijnoplossing. Het stikstofreductieplan dat het landbouwcollectief op 20 nov 2019 presenteerde, doet dat ook al niet. Het is bovendien duur, biedt geen borging en rept bijvoorbeeld met geen woord over ecologische landbouw of in ieder geval ecologisch verantwoorde landbouw, die juist nodig is, gezien ook de coronavirus pandemie !
Zie ook (open URL): bit.ly/3bJCBfE
krulstaart 1 April 2020
dat laatste @paul zal moeilijk realiseerbaar zijn, maar is wel een fantastisch idee.
???!!! 1 April 2020
paul schreef:
voedsel keten plat leggen is zeer gevaarlijk en tref je de burger mee. We moeten de politiek raken. Dat lukt het best als vele ondernemers het vertrouwen in de politiek opzeggen, dit breed uitmeten en minimaal € 10.000 cash op gaan nemen. De banken zullen rutte smeken om alle corrupte maatregelen terug te draaien.
Eens Paul, je treft de burger. De politiek tref je alleen als je de burger treft: een demonstratie heeft ze niets geleerd, integendeel.

Maar het plan om de financiële systeem op te blazen: NATUURLIJK!! FANTASTISCH!!!

(hiermee tref je de burger, direct en zeer intensief: die is gelijk blut wanneer duidelijk gaat worden dat de 'normale' valuta niks waard blijken.)

hyperinflatie als oplossing voor de landbouw: geniaal!

Laat even weten wanneer de bankrun begint!!!
agripower 1 April 2020
heb ek al gebrobeerd... volgende dag was het filliaal gesloten. kan je praten tegen een pinautomaat of een computer....
down under 1 April 2020
Een bankrun? Gaat dat de regels terug draaien?

Ik denk dat voor de meeste onder ons er overigens geen 10K op te nemen is.
Stel dan voor om de aflossing en (exorbitant hoge) rente niet te betalen.

Maar ja dat kun je dan weer niet storneren na het automatisch afschrijven.

Het blijft een duivelsdilemma.
krulstaart 1 April 2020
die aflossingen hoeven we al niet eens meer te betalen van onze grote vrienden van de bank.

Misschien doen de beurzen hun werk en kunnen overheden binnenkort hun overtollige geld weer kwijt in het redden van banken en onmisbare bedrijven als vliegmaatschappijen.
Erik Arend 1 April 2020
Het is lachwekkend dat @BertusBuizer ecologische landbouw noodzakelijk vindt als antwoord op het coronavirus, dat is ontstaan doordat chinezen het leuk vinden om vleermuizen te eten. Alle hoop van de wereld is bovendien nu gevestigd op farmaceutische bedrijven die met chemische bestrijding (een vaccin) het coronavirus naar een andere wereld moeten helpen. In de optiek van Buizer moeten dus kiezen voor immuniteit opbouwen (want natuurlijke selectie, is zeer ecologisch) waarbij we de ouderen en kwetsbaren op deze wereld mogen begraven..........
???!!! 1 April 2020
communicatie: de samenleving ervan doordringen dat geld nooit straffeloos gratis verstrekt kan worden.
Wanneer dat versterkt gaat worden door BEELD van opname van biljetten, gaat de politiek mooi weer spelen. (NIET HAMSTEREN!)
gevolg was toch zeker (tijdelijk) WEL hamsteren!
Bij echte euros is hamsteren fataal voor het systeem: vergeet nooit dat DSB failliet ging door een (oproep tot) bankrun.

gaat dat de regels terugdraaien: dan is anarchie eerder dan regels. stikstof is dan het laatste waar ooit iemand aan zal denken.
Frans 1 April 2020
Als iedereen hier morgen nou eens doet wat hij zegt..... Het zal weer bij roeptoeteren blijven en dat weet Den Haag ook.
Bertus Buizer 1 April 2020
@Erik Arend, Bij ecologisch verantwoorde landbouw worden bijvoorbeeld geen bossen gekapt voor de productie van veevoeder. Door ontbossing worden wilde dieren uit hun habitat verdreven, waardoor ze gemakkelijker in contact komen met de mens.
Professor Kate Jones, Leerstoel Ecologie en Biodiversiteit aan de University College London (UCL), zegt over het kappen van bossen en de druk op verschillende habitats en ecosystemen: "Hoe kleiner leefgebieden voor dieren, hoe dichter ze tegen de mens aanschurken, hoe groter ook de kans dat ziektes worden overgedragen."
Zie (open URL): bit.ly/3bJnB16

Een zoönose zoals het coronavirus is een ziektedrager die van dier op mens overspringt en kan zich als een lopend vuur verspreiden.
Daarvan was ook sprake bij onder andere de varkenspest en de Q-koorts als gevolg van de intensieve veehouderij.
Zie (open URL): bit.ly/2USLfBz
Daar kunt u ook lezen dat de vleermuis niet de boosdoener is wat betreft het coronavirus.
petatje 1 April 2020
Beste Bertus, je moet niet zo doordrammen met linkse theoretische bolleboos wetenschap. De praktijk is dat er vroeger met de vele keuterboertjes met n paar varkens en geiten, veel vaker varkenspest, mond-en klauwzeer en tbc voorkwamen dan in onze huidige tijd!
Dus stop uit met deze ongefundeerde vuilspuiterij op veehouderij. Dieren hebben namelijk de mooie eigenschap dat ze humaan onverteerbaar eiwit omzetten in vlees en mest, iets waar de etenswaar voor veganisten niet zonder kan beste Bertus. Stop met selectief theoretisch doordrammen zonder realiteitsbesef.
Eric 2 April 2020
Wat laat het Collectief zich kennen als jengelende en verwende kindjes. Hun voorstellen waren flinterdun en slap. De minister koerst daarentegen aan op maatregelen die wel effectief zijn en die de ammoniakellende wel terugdringen. Dat zal her en der pijn doen. Maar alle uitkoopregelingen liggen al klaar, de sector zal zoals altijd ruim gecompenseerd worden. Iets waar andere beroepsgroepen alleen maar van kunnen dromen. Dus wat gaat de agrarische sector doen? Volwassen nadenken over effectieve maatregelen, of onterecht als Calimero doorzeuren?
Ruud Beijer 2 April 2020
Als de boeren volgend jaar niet op de PVV of het FvD stemmen dan raken ze alles kwijt.
Piet 2 April 2020
Och toch, Carola heeft het weer ged.aan. Eric heeft gelijk: een collectieve puberale reactie van het collectief, dat zijn zin niet krijgt.
Gijs 2 April 2020
Mesdag zat er helemaal naast; onruststokers. Carola, de NL Staat heeft het gelijk aan haar kant. Ammoniak maakt Corona gevaarlijker voor de zwakke mens.
Blije big 2 April 2020
Bertus Buizer schreef:
@Erik Arend, Bij ecologisch verantwoorde landbouw worden bijvoorbeeld geen bossen gekapt voor de productie van veevoeder. Door ontbossing worden wilde dieren uit hun habitat verdreven, waardoor ze gemakkelijker in contact komen met de mens.
Professor Kate Jones, Leerstoel Ecologie en Biodiversiteit aan de University College London (UCL), zegt over het kappen van bossen en de druk op verschillende habitats en ecosystemen: "Hoe kleiner leefgebieden voor dieren, hoe dichter ze tegen de mens aanschurken, hoe groter ook de kans dat ziektes worden overgedragen."
Zie (open URL): bit.ly/3bJnB16

Een zoönose zoals het coronavirus is een ziektedrager die van dier op mens overspringt en kan zich als een lopend vuur verspreiden.
Daarvan was ook sprake bij onder andere de varkenspest en de Q-koorts als gevolg van de intensieve veehouderij.
Zie (open URL): bit.ly/2USLfBz
Daar kunt u ook lezen dat de vleermuis niet de boosdoener is wat betreft het coronavirus.
Hoe is de varkenspest dan over gegaan op de mens?
Bertus Buizer 3 April 2020
@Blije pig, Varkenspest verspreid zich ook als een lopen vuur (de Afrikaanse varkenspest nog meer dan de klassieke varkenspest), maar is geen zoönose.
Bertus Buizer 3 April 2020
@petatje, Epidemiën houden geen rekening met rechts of links.

Een van de belangrijke besmettingsbronnen van varkenspest zijn de wielen van vrachtwagens die varkens hebben afgeleverd in landen waar deze vreselijke dierziekte heerst. Maar het belangrijkste risico is de aanvoer van varkens.

Bij de Q-koorts epidemie tussen 2007 en 2010 sprongen de biologische bedrijven er gunstig uit! Het percentage besmette bedrijven in de biologische sector lag een factor 4 lager dan bij de gangbare bedrijven. De biologische boeren – zo schreef Biojournaal op 23 juli 2010 – zijn ervan overtuigd dat de lagere besmetting direct te maken heeft met een hogere weerstand van de geiten tegen dierziekten. Biologisch geitenhouder Gerrit Verhoeven: “Onze geiten hebben meer weerstand omdat ze naar buiten gaan, elke dag lekker grazen in de wei. Elke dag lekker zon, frisse lucht, veel gras en hooi, daar worden onze geiten sterk en vrolijk van. Zo worden ze minder snel ziek en heb je minder medicijnen nodig. Het is tijd dat Nederland dit hoort.”
Zie (open URL): bit.ly/2UzI0jB


Gijs 3 April 2020
Zijn er al aanwijzingen dat het Coronavirus van dieren op dieren overgaat, bijvoorbeeld van mens naar varkens of kippen of geiten of koeien?
Bertus Buizer 3 April 2020
@Gijs,

Katten en andere dieren kunnen met het nieuwe coronavirus besmet raken door hun baasje, maar meldingen hiervan zijn zeldzaam. Overdracht van huisdier op mens is nog niet vastgesteld. Dat staat te lezen in een artikel vandaag (3 april) in NRC.

"Katten, vooral jonge katten, zijn gevoelig voor besmetting met het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2. Geïnfecteerde katten kunnen ook soortgenoten besmetten. Honden zijn veel minder bevattelijk voor het virus, en varkens, kippen en eenden zijn dat helemaal niet. Behalve katten blijken ook fretten gevoelig.

Dat komt naar voren uit een serie besmettingsproeven door wetenschappers van het veterinair onderzoeksinstituut in Harbin, China. Hun resultaten zijn als preprint verschenen op de publieke server bioRxiv, en zullen later in een wetenschappelijk tijdschrift verschijnen."
Zie (open URL): bit.ly/2RaovMh
Abonnee
betweter 3 April 2020
alleen de dieren met achternaam buizer kunnen besmetten
man wat ben je dom

ga wat leuks doen met je vrouw of zo, maar denk dat ze je niet leuk vindt, je zuo zo`n man iedere dag in huis hebben
Gijs 3 April 2020
Dank Bertus, waardevolle informatie. Mensen leven te dicht bij onnoemlijk veel dieren.
regelbedenker 4 April 2020
Dus Bertus is voor een verbod op het houden van huisdieren in huis?
Gijs 4 April 2020
#regelbedenker. Huisdieren in de stad, in een flat e.d. onmiddelijk verbieden: dit is asociaal en egoïstisch
Roy 5 April 2020
met alleen biologische landbouw zullen miljarden mensen sterven Bertus Buizer. Schandalig dat die stikstofonzin gebruikt wordt om de geindoctrineerde minister vrij spel te geven.
Gijs 6 April 2020
Kom met argumenten Schoenmaker1! Vraag en aanbod is een economische wet. Mensen willen niet vergiftigd of belazerd worden, een ander gegeven uit de psychologie. Dat is eigen schuld: teveel produceren als een kip zonder kop en dan ook de natuur naar de knoppen brengen. De boemerang komt nog wel. De vervuiler betaald.
schoenmakers1 6 April 2020
ik zie mijn reactie niet staan?
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief