Shutterstock

Nieuws Stikstof

'Schade melkveebedrijf op zand tot 30.000 euro'

13 Mei 2020 - 3 reacties

Een gemiddeld melkveebedrijf op zandgrond kan €10.000 tot €30.000 aan meerkosten maken in de laatste 4 maanden van dit jaar door het voorgestelde voerspoor van landbouwminister Schouten. Dit meldt Nevedi. De organisatie van de voerindustrie ziet het voerspoor niet zitten, maar accepteert de invitatie van Schouten te gaan praten over het stikstofbeleid na 2020.

In een brief aan de Vaste Kamercommissie van Landbouw in de Tweede Kamer wijst Nevedi het plan van Schouten om het gehalte aan ruw eiwit in krachtvoer te maximeren van de hand. De organisatie vindt ver verschillen van maximale ruw eiwitgehalten binnen grondsoorten gering. "De kans is groot dat hierdoor de voerkosten toenemen wanneer het rantsoen van de koeien niet met losse grondstoffen of specifieke voeders kan worden bijgestuurd."

Ruwvoer verdringen
Voor een gemiddeld melkveebedrijf op zandgrond kunnen de meerkosten in de 4 maanden dat de regeling geldt (van september tot en met december 2020) dan hoog oplopen tot wel €30.000, zo heeft Nevedi berekend. De maatregel staat bovendien haaks op de visie van Schouten op kringlooplandbouw, constateert de voerindustrie. Om hooggeconcentreerde grondstoffen als sojaschroot te vervangen, gaan melkveehouders waarschijnlijk mengsels inzetten waarvan meer kilogrammen moeten worden gevoerd om een passend rantsoen te krijgen. "Dit leidt tot verdringing van ruwvoer."

Ook is de maatregel nadelig voor de diergezondheid en het dierenwelzijn van de melkveestapel, schrijft Nevedi. "Melkveehouders kunnen straks onmogelijk het rantsoen goed afstemmen op de behoefte van de individuele koe, omdat de regeling niet uitgaat van een gewogen gemiddelde aan ruw eiwitgehaltes, maar van het absolute ruw eiwitgehalte van de geleverde diervoeders."

Harde garantie voorspoor
Nevedi-directeur Henk Flipsen schrijft dan ook dat zijn organisatie liefst het voerspoor van tafel wil hebben of er moet een harde garantie zijn dat deze niet langer dan 4 maanden duurt. De voerindustrie geeft aan dat Schouten de huidige lagere ruw eiwitgehalten van de graskuilen van 2019, die dit voorjaar zijn gevoerd, en het aangeleverde mengvoer niet meeneemt in de calculaties van de ammoniakreductie. Anders was er ruim voldoende ruimte geweest voor woningbouw en infrastructurele projecten, benadrukt Nevedi.

Nevedi neemt de uitnodiging van Schouten om verder te praten over het stikstofbeleid na 2020 aan, zo schrijft Flipsen. "Onze uitgangspunten blijven daarbij evenwel dat Nevedi dit overleg in nauw contact met de ketenpartners zal voert." 

 

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Mart 13 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10887222/schade-melkveebedrijf-op-zand-tot-30000-euro]'Schade melkveebedrijf op zand tot 30.000 euro'[/url]
In bovenstaande tekst staat:
'Nevedi-directeur Henk Flipsen schrijft dan ook dat zijn organisatie liefst het voerspoor van tafel wil hebben of er moet een harde garantie zijn dat deze niet langer dan 4 maanden duurt.'
Ik vraag me af hoe iemand uit de veevoerindustrie zoiets kan zeggen. Je gaat toch niet voor 4 maanden het hele rantsoen omgooien. Dan weet je zeker dat je gezondheidsproblemen krijgt bij de koeien.
Dus weg met deze regeling!!!!
schoenmakers 1 13 Mei 2020
Beste, je hebt wel gelijk, maar als je niet oppast, zit je zomaar opgesloten, heb het al 2x meegemaakt deze winter, enkel omdat de overheid niet correct is
schoenmakers 1 13 Mei 2020
jensen.nl
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Politiek Kabinet Rutte IV

BBB juicht niet voor keuze Staghouwer tot minister

Nieuws Stikstof

Ambtenaren LNV wilden knallen met opkooprapport

Nieuws stikstof

Schouten wil 180 bedrijven opkopen in eerste slag

Opinie Geesje Rotgers

Hoe overheid stikstofkritiek poogde te verstikken

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief