Agrifoto

Nieuws Mest

Uitsluitsel derogatie duurt nog minimaal een maand

18 Mei 2020 - Wouter Baan

Voor half juni komt er geen uitsluitsel over het verlengen van de derogatie voor ammoniaknormen op grasland, zo deelt landbouwminister Carola Schouten mee in een Kamerbrief. Het 'hoofdpijndossier' suddert daarmee nog een tijdje voort.

Volgens Schouten heeft Nederland de verlenging, wat volgens haar van groot belang is voor de melkveehouderij, intussen meerdere keren in Brussel aangekaart. Op ambtelijk niveau zijn er gesprekken gevoerd, terwijl de minister zelf gesproken heeft met de eurocommissaris voor milieu.

Toezien op mestfraude
Het landbouwministerie heeft aan het Nitraatcomité een presentatie gegeven over de versterkte handhavingsstrategie omtrent mestfraude, een Brusselse randvoorwaarde voor eventuele verlenging. Ook is aangegeven, dat indien sprake is van een negatieve trendbreuk in de waterkwaliteit als gevolg van droogte, Nederland aanvullende maatregelen zal treffen. Hiermee zijn alle formele stappen genomen, schrijft Schouten.

Nu is het volgens haar aan de Europese Commissie om een conceptderogatiebeschikking op te stellen en voor te leggen aan het Nitraatcomité. De eerst volgende keer waarop de conceptbeschikking behandeld kan worden, is in de tweede helft van juni 2020. Dan komt het Nitraatcomité weer bij elkaar. 

'Onbehoorlijk bestuur'
Zowel de Nederlandse Melkveehouder Vakbond (NMV) als LTO Melkveehouderij hekelen de traagheid van de Brusselse beleidsmakers op dit belangrijke dossier. "Het uitblijven van een derogatiebesluit door het Brusselse Nitraatcomité is onbehoorlijk bestuur", zei Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO Melkveehouderij, kortgeleden nog tegenover Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden