Agrifoto

Nieuws Mest

Eindelijk witte rook voor verlenging derogatie

22 Juni 2020

Het nitraatcomité van de Europese Commissie heeft Nederland derogatie voor ruimere mestnormen verleend voor 2020 en 2021. In grote lijnen blijven de voorwaarden gelijk aan vorig jaar, al komen er ook een paar nieuwe spelregels.

Landbouwminister Carola Schouten is verheugd, maar realiseert zich wel dat de verlenging lang heeft geduurd. Het is immers al half juni. De gebruiksnorm voor derogatie blijft ongewijzigd, zo tekent Schouten op. Dit betekent dat bedrijven op de zand- en lössgronden met minimaal 80% grasland tot 230 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar mogen toedienen.

In de andere delen van Nederland ligt die norm op max 250 kilo. Ook blijft gelden dat derogatiebedrijven alleen rundveemest mogen gebruiken en geen fosfaatkunstmest.

Geen sleepvoetbemester boven 20 graden
Nieuw is dat Brussel de voorwaarde stelt dat, bij toepassing van de sleepvoetbemester op klei- en veengronden, de mest alleen mag worden aangewend wanneer de buitentemperatuur niet hoger is dan 20 graden. Dit betekent volgens Schouten dat bedrijven die deelnemen (enkele honderden) aan de Vrijstellingsregeling bovengronds aanwenden van rundveedrijfmest niet aan de voorwaarden voldoen en dus geen gebruik meer kunnen maken van derogatie. 

Omdat het uitrijdseizoen al geruime tijd onderweg is, wordt 2020 een overgangsjaar. Vanaf volgend jaar moeten de bedrijven in kwestie een keuze maken: Of deelnemen aan derogatie of gebruik maken van de Vrijstellingsregeling. Omdat dit veelal extensieve bedrijven zijn, is de vraag in hoeverre zij nu al gebruik maken derogatie. Schouten laat verder weten dat de derogatie-bedrijven verplicht worden gecoacht, omtrent de nieuwe stikstofmaatregelen van het Kabinet.

Klik hier om de Kamerbrief te lezen. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

derogatie
Regenradar
Powered by Agroweer
7e actieprogramma onvoldoende voor derogatie

Nieuws Nitraatrichtlijn

7e actieprogramma onvoldoende voor derogatie

Nederland blijft ruim onder stikstof- en fosfaatplafond

Nieuws Stikstof

Nederland blijft ruim onder stikstof- en fosfaatplafond

Britse neonics-ontheffing in bieten wankelt

Nieuws Suikerbieten

Britse neonics-ontheffing in bieten wankelt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief