NIiIMAGE / Shutterstock.com

Nieuws Stikstofdossier

Deel opkoopmiljarden naar stikstofreductie?

26 November 2020 - 1 reactie

In de Tweede Kamer is er mogelijk een meerderheid die het miljardenbudget voor de vrijwillige opkoop van veehouderijen, gedeeltelijk wil ombuigen naar investeringssteun bij het emissie arm maken van de bedrijfsvoering.

Roelof Bisschop, SGP-Kamerlid, diende gisteravond een motie in van deze strekking bij de behandeling van de landbouwbegroting in het parlement. Landbouwminister Carola Schouten sprak slechts kort over de stikstofproblematiek, omdat begin december een volledig debat wordt gewijd aan dit onderwerp. De SGP-motie wordt daarom tot die tijd niet in stemming gebracht, maar is nu al ingediend om een signaal af te geven.

De tekst van de motie Bisschop laat in het midden hoeveel van de circa €1,5 miljard, die de regering in totaal wil besteden aan de vrijwillige opkoop van veehouderijen, moeten worden besteed aan investeringssteun voor emissiearme veehouderij. LTO Nederland wil dat de helft van de vele honderden miljoenen die jaarlijks zijn begroot gaan naar investeringssteun. In totaal €750 miljoen.

Miljarden effectiever besteden
Mark Harbers, Kamerlid van de VVD, liet deze week doorschemeren zich de kritiek aan te trekken dat het miljardenbudget voor vrijwillige uitkoop veel effectiever kan worden besteed aan emissiereductie. "Met het geld voor de opkoop van 1 veehouderij kun je 25 bedrijven emissiearm maken", zei hij tijdens een online VVD-event van de afdeling Noordoost Twente. "Niets doen is geen optie. Nu ligt alles stil."

Zowel Harbers als CDA'er Jaco Geurts maakten duidelijk het niet eens te zijn met het beroepsverbod voor deelnemers aan de vrijwillige opkoopregeling voor piekbelasters die deze maand van start is gegaan. Ook drongen zij bij de de minister erop aan haast te maken het oplossen van de problemen van de PAS-melders. Zij zitten sinds de uitspraak van Raad van State in 2019 in onzekerheid over de continuïteit van hun bedrijfsvoering. Geurts: "Een oplossing is geen kwestie van jaren maar van weken".

Minister Schouten liet in het kamerdebat weten zich nog te beraden over het beroepsverbod. Ook de problematiek van de PAS-melders wil ze tijdens het speciale stikstofdebat begin december bespreken. Aangezien de SGP naast de voor de hand liggende steun van CDA en de VVD ook kan rekenen op de PVV en het Forum voor Democratie, gezien hun opstelling in het stikstofdebat, is de motie Bisschop kansrijk om te worden aangenomen. Gezamenlijk hebben deze partijen 77 van de 150 Kamerzetels. Een krappe meerderheid, waardoor alles - zeker gelet op de problemen bij het FvD - nog lang niet zeker is.

foodbusiness.nl

Erik Colenbrander

Freelance agrarisch journalist
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Jan kievit 30 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10890186/deel-opkoopmiljarden-naar-stikstofreductie]Deel opkoopmiljarden naar stikstofreductie?[/url]
Geen kg stikstof buiten de dierhouderij verkopen voedsel prijzen moeten 50%hoger worden opvolgers eerste 10jaar vrijstelling invoeren van overheidskosten en overbodige regelgeving afschaffen voor gemotiveerde opvolger .lto is enigste werkgever organasatie die dit wel aankaart
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Politiek Kabinet Rutte IV

BBB juicht niet voor keuze Staghouwer tot minister

Nieuws Stikstof

Ambtenaren LNV wilden knallen met opkooprapport

Nieuws stikstof

Schouten wil 180 bedrijven opkopen in eerste slag

Opinie Geesje Rotgers

Hoe overheid stikstofkritiek poogde te verstikken

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief