Agrifoto

Inside Mest

Balans is terug in markt voor vaste meststoffen

2 December 2020 - Kimberly Bakker

De markt voor vaste meststoffen had half augustus behoorlijk te lijden onder de 'eerste coronagolf'. De vraag oversteeg het aanbod hierdoor fors. Inmiddels is de markt weer enigszins in balans. Heeft dit nog effect op de prijzen gehad, en wat zijn de verwachtingen voor komende periode?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Half augustus waren bedrijven stellig: 'Wie op tijd besteld heeft, krijgt op tijd geleverd.' De vraag van veel akkerbouwers naar vaste meststoffen was zo groot dat levertijden opliepen naar een aantal weken. Inmiddels gaat deze vlieger niet meer op. De markt is namelijk weer enigszins in balans gekomen, zo laten verschillende bedrijven weten. De reden? Het is nat op het land. Ook is er de afgelopen maanden veel geproduceerd. Aangezien we allemaal massaal thuis hebben gewerkt, was er meer groenafval. Kortom: meer compost.

Geen tekorten meer
Een paar maanden geleden was ook sprake van een tekort aan champost. Champignonkwekerijen hadden fors te lijden onder de eerste coronagolf. De tweede golf, waar we vandaag de dag mee te maken hebben, lijkt een kleinere invloed te hebben. Van een tekort is dan ook geen sprake meer. Wel is het nog even afwachten hoe de winterperiode zich ontwikkelt. Een strenge winter kan namelijk alsnog voor tekorten zorgen, zo wordt gezegd. Overigens melden de bedrijven wel dat de vraag vanuit de landbouw nog altijd slechts mondjesmaat is. De meeste vaste meststoffen worden verkocht aan tuincentra.

Dit laatste is ook de reden dat de prijzen nog op hetzelfde niveau staan. Voor champost wordt nog altijd €1,00 tot €3,00 betaald (levering op het land), afhankelijk van de regio en transportafstand. Voor zowel stromest, geitenmest en vaste rundveemest blijft de prijs tussen de €2,00 en €3,00 per ton (los op het land) hangen. De gemiddelde prijs voor gft-compost (klasse H) komt uit tussen de €4,00 en €6,00 (afhankelijk van het gebied). Bij groencompost ligt de prijs doorgaans €2,50 tot €3,00 hoger.

Stabiliteit verwacht
Voor de komende periode word weinig verandering verwacht in de markt. Veel agrarische bedrijven maken momenteel hun ruimte vol en vullen de laatste tonnen in. Dit kan goed met compost en champost. De vraag naar deze producten zal daarom naar verwachting constant blijven. De winter gaat bepalend zijn voor hoe de markt zich in de komende maanden gaat ontwikkelen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden