Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Stikstofwet

Agractie stapt direct uit stikstofoverleg met LNV

1 Februari 2021 - Linda van Eekeres - 1 reactie

Agractie trekt zich per direct terug uit de overleggen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over de stikstofreducerende maatregelen. De organisatie hoopt dat alle andere sectororganisaties dit voorbeeld volgen, zo schrijft Agractie in een brief aan minister Carola Schouten.

Agractie wil 'eerst de garantie te krijgen dat de kosten die boeren moeten maken voor deze maatregelen worden vergoed'. "De portemonnee van melkveehouders is leeg, nóg meer lastenverzwaringen zijn niet acceptabel in deze situatie! Wij zullen ons om deze redenen dus terugtrekken uit gesprekken over de reducerende maatregelen en roepen ook de andere sectorpartijen op dit te doen", laat Agractie weten.

Een aantal punten die volgens Agractie in de stikstofwet moeten worden geregeld, is via moties en amendementen deels in de wet opgenomen. Tegelijkertijd is ook 24% extra reductie tussen 2030 en 2035 wettelijk vastgelegd en dat acht Agractie 'na doorrekening op een aantal punten, beslist onhaalbaar en onbetaalbaar'.

Er is een aantal zaken die volgens Agractie dringend moet worden geregeld. Zo is daar de het extern salderen. "Hoewel een flink aantal provincies extern salderen heeft opengesteld, is een eenduidig registratiesysteem voor stikstof, welke voldoet aan de minimale voorwaarden, nog niet gereed." Ook haalt Agractie de situatie rond PAS-melders aan. "Ondertussen blijven PAS-melders en andere bedrijven zonder vergunning nog jaren in onzekerheid en zijn zij nog meer vogelvrij geworden nu ook hun adressen moeten worden gepubliceerd."

Eerste Kamer
Agractie roept de Eerste Kamer, die morgen beslist of zij de Stikstofwet controversieel verklaart, nogmaals op met klem niet in te stemmen met de wet, 'of op zijn minst de verhoogde reductiedoelstelling van 24% tussen 2030 en 2035 te schrappen tijdens behandeling.'

Tenslotte haalt Agractie aan dat er twijfels bestaan over de basis van de wet, de zogenaamde 'Kritische Depositie Waarden'. "Er wordt naar willekeur stikstofgevoelige 'natuur' toegevoegd door provincies, zodat het doel waar naartoe gewerkt wordt niet vaststaat."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Hendrik 1 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10890855/agractie-stapt-direct-uit-stikstofoverleg-met-lnv]Agractie stapt direct uit stikstofoverleg met LNV[/url]
Rijkelijk laat hadden ze maanden eerder moeten doen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden