Shutterstock

Nieuws Stikstofwet

'Stikstofwet moet terug naar de tekentafel'

1 Maart 2021

De stikstofwet wordt morgen (2 maart) behandeld in de Eerste Kamer. Aalt Dijkhuizen die in de Wetenschappelijke Raad van Advies van Stichting Agrifacts (Staf) zit, zegt op twitter te hopen dat 'de Eerste Kamer haar verantwoordelijkheid neemt en het stikstofbeleid terug naar de tekentafel stuurt'.

Dit naar aanleiding van beantwoording van 109 vragen van de Eerste Kamer door landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie). De Senaat trekt dinsdag de gehele dag uit om de stikstofwet te beoordelen. Het uiteindelijke oordeel wordt pas laat op de avond verwacht.

Geen controle op stikstofgevoelige natuur
"Al die stikstofgevoelige natuur die de laatste jaren is ingetekend. Dat gaat om bijna de helft van alle stikstofgevoelige natuur in Nederland, daar heeft geen controle op gezeten", zegt Geesje Rotgers, die als onderzoeksjournalist verbonden is aan Staf. Schouten zegt in de beantwoording niet dat er fouten zijn gemaakt.

De landbouwminister geeft volgens Rotgers wel aan dat de onafhankelijke toetsing ontbrak en dat niet de meest ideale, maar verouderde kaarten zijn gebruikt. "Er hangt veel van af. Het gaat om forse investeringen voor veel agrarische bedrijven. Het stikstofbeleid waar bedrijven op worden afgerekend, wordt met een precisie van 3 cijfers achter de komma berekend. Maar de overheid werkt zelf wel heel erg slordig."

Verre van transparant
Er zijn hiaten in het beleid en als je het goed wil hebben, moet je inderdaad terug naar de tekentafel, beaamt Rotgers. "Het grootste probleem is dat het beleid verre van transparant is. De onderbouwing waarom bepaalde natuur is bijgetekend, is niet openbaar. Of die is er domweg niet, dat zou ook kunnen. Je verwacht dat er een bepaald document of rapport onder ligt, maar bij heel veel gebieden lijkt er niks te zijn."

boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Geesje Rotgers

Hoe overheid stikstofkritiek poogde te verstikken

Politiek Kabinet Rutte IV

BBB juicht niet voor keuze Staghouwer tot minister

Podcast Stikstofdialogen

Rotgers: 'Geen aannames in stikstof doen, maar meten'

Nieuws Stikstof

Ambtenaren LNV wilden knallen met opkooprapport

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief