Agrifoto

Inside Mest

Tegenstrijdige signalen op de kunstmestmarkt

2 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De meeste kunstmest voor dit seizoen is inmiddels geleverd en ook al gestrooid. Wat kunnen we van de kunstmestprijs verwachten nu de graanprijzen over het hoogtepunt heen lijken en de grote seizoenvraag naar kunstmest achter de rug is?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grote prijsstijging in met name stikstof en fosfaat houdende meststoffen is achter de rug. De prijs van KAS 27% schommelt al een week of 10 rond de €27 per 100 kilo en tripelsuperfosfaat 45% staat al weken stabiel op €44,70 per 100 kilo.

Tegenstrijdige signalen
Insiders verwachten geen grote prijsveranderingen de komende weken. Maar het is nu ook niet de periode, waarin veel handel wordt gedaan. Voor de langere termijn is de verwachte prijsontwikkeling onzeker. Enkele belangrijke indicatoren voor met name de prijsontwikkeling van kunstmest, laten namelijk een tegengestelde beweging zien.

De graanprijzen hebben (voorlopig) gepiekt en stabiliseren net boven de €200 per ton. Als de goede oogstprognoses (vooral in grote delen in Europa) daadwerkelijk uitkomen, verwachten verschillende analisten eerder een daling dan een stijging van de graanprijzen de komende maanden. Voor de extensieve bedrijven is kan dat reden zijn om kritisch naar de kosten te kijken en bijvoorbeeld op bemesting te besparen. Vanuit die kant bekeken, is het logisch dat de kunstmestprijzen wat dalen.

Daar tegenover staan de energieprijzen die door blijven stijgen. Ruwe olie is gestegen van circa $45 een jaar geleden naar $75 per vat nu. De aardgasprijs - de belangrijkste grondstof voor stikstofkunstmest - is zelfs verdubbeld in een jaar tijd van circa $1,70 per MMBtu naar circa $3,60 per MMBtu deze week. Normaal gesproken werkt de gasprijs met enkele maanden vertraging door in de kunstmestprijzen.

Tweedeling
De economen van de Wereldbank verwachten dat de grootste prijsstijging van kunstmest achter de rug is. Voor de fosfaatmeststoffen voorzien ze een daling. Daar is de prijsstijging in het afgelopen jaar vooral ingegeven door grote vraag en spelen duurder wordende grondstof maar een beperkte rol. Bij de prijsverwachting voor kali moet wel worden opgemerkt dat de raming is gemaakt voor de Europese sancties tegen Wit-Rusland.

Stikstofkunstmest wordt volgens de Wereldbank niet goedkoper. De belangrijkste grondstof (aardgas) is flink duurder geworden en dat berekenen de fabrikanten door in de prijs van bijvoorbeeld KAS of ureum. De Wereldbank verwacht dat de energieprijzen wel wat door stijgen de komende tijd. Stikstofkunstmest wordt daardoor op lange termijn nog wel iets duurder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden