Shutterstock

Inside Mest

Kunstmestmarkt breekt met alle seizoenspatronen

19 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het kunstmestseizoen voor het huidige teeltjaar zit er zo goed als op. Meestal is dat een periode waarin de prijzen dalen. Dit jaar verloopt echter niet volgens het boekje.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stijgende tarweprijzen tijdens de oogst zijn hoogst ongebruikelijk en nu lijkt in de kunstmestmarkt een vergelijkbaar fenomeen op te treden. Normaal gesproken zakt de prijs in deze periode. De vraag vanuit de landbouw neemt af en leveranciers beginnen voorzichtig met de eerste vroege voorverkoop acties. Nu is er geen sprake van zakkende, maar stijgende prijzen. De kunstmestprijzen schieten weliswaar niet zo hard omhoog als afgelopen winter en lente, maar valt het op.

Duur aardgas
Voor de stikstofhoudende meststoffen is deze stijgende trend voor een groot deel te relateren aan de stijgende aardgasprijzen. De vraag naar gas is in de zomer lager, waardoor normaal gesproken de prijzen dalen. De zomerperiode wordt door gasbedrijven ook gebruikt om voorraden aan te vullen. Deze zomer zien we alleen geen dalende, maar stijgende gasprijzen. Voor een deel komt dat door de stijgende oliekoersen, waar de gasprijs voor een deel mee samenhangt.

De koud verlopen winter in Azië ijlt ook nog na op de internationale gasmarkt. Verschillende landen als Japan en China kampten toen met acute tekorten. Om herhaling te voorkomen, leggen ze nu groter voorraden aan van vooral LNG uit bijvoorbeeld Rusland. Die concurrentie maakt het voor de Europese landen lastiger voorraad op te bouwen. Zo valt ook de Nederlandse gasvoorraad als 'matig' te bestempelen.

De prijs van KAS 27 is volgens insiders mede daardoor de afgelopen weken nog wat verder opgelopen. De prijs voor KAS komt nu uit op €27,90 per 100 kilo, €0,80 duurder dan 5 weken geleden.

Grote vraag en kleine voorraad
Op de kalimarkt speelt een toegenomen internationale vraag en de politieke onrust in Wit-Rusland. Door sancties tegen het regime van Loekasjenko wordt de export van kali deels aan banden gelegd. Kalimijnen en kunstmestfabrikanten werken vaak met contracten van een jaar of langer en bestaande contracten mogen in de meeste gevallen nog worden uitgediend. Wit-Rusland is voor Europa een van de belangrijkste leveranciers van deze meststof. Dat gaat als de sancties lang van kracht blijven, meer verschuiven naar de kalimijnen in Rusland en Canada.

Kali60 is de afgelopen weken €0,80 duurder geworden en komt nu uit op €29 per 100 kilo. Internationaal gezien valt deze prijsstijging nog mee. In Brazilië is volgens sommige bronnen de spotprijs voor kali in een paar maanden tijd meer dan verdubbeld.

Ook bij fosfaathoudende meststoffen is er een grote internationale vraag. De voorraden lopen daardoor terug volgens verschillende bronnen. De prijs is in de afgelopen 7 weken stapsgewijs verder opgelopen met bij elkaar €2 naar €48,70 per 100 kilo.

Verder stijging niet onwaarschijnlijk
Hoe de kunstmestprijzen zich de komende tijd gaan ontwikkelen, is lastig te voorspellen. De normale seizoenspatronen zijn de in de tweede helft van het jaar doorbroken. Historisch gezien is de graanprijs een goede indicator voor richting die de kunstmestmarkt kiest. In de laatste index van de Wereldbank, die begin augustus is gepubliceerd, zetten de graanprijzen een voorzichtige daling in. Terwijl de kunstmest nog duurder wordt.

Een geringe daling van de kunstmestprijs de komende weken kan daarmee voor de hand liggen. Maar gelet op de opleving van vooral de tarweprijs sinds begin deze maand, lijkt een stabilisatie van de kunstmestprijzen het hoogst haalbare. Een prijsstijging is alles behalve onwaarschijnlijk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden